Vankuver u ruševinama nakon finala najjače lige u hokeju (video)

U “tornadu” 100.000 navijača još se ne zna tačan broj povrijeđenih, a najmanje jedna osoba je poginula.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 15:19h

Odlučujući, sedmi meč finalne serije NHL lige u Vankuveru pripao je hokejašima Bostona (4:0), a tuga navijača “kanuksa” prelila se na ulice grada.

U “tornadu” 100.000 navijača još se ne zna tačan broj povrijeđenih, a najmanje jedna osoba je poginula. Policijska auta su paljena, demolirana i završavala na krovovima a razlupani su i brojni izlozi u Vankuveru.

Uzalud su gradske vlasti prije finalne serije uložile 1,3 miliona dolara u obezbjeđenje, poučene iskustvom iz 1994. godine kada su “kanuksi” u finalnoj seriji poraženi do Njujork rendžersa, a kada je u neredima povrijeđeno 200 ljudi.

A “kanuksima” se baš ne da, jer su izgubili i treću finalnu seriju od 1970. godine kada su članovi najprestižnije NHL lige. Uzalud su bili najbolji u regularnom dijelu sezone i imali dvije prilike u finalu plej-ofa da konačno podignu “Stenli kup”.

U Bostonu slavlje

A u Bostonu niko ne razmišlja o problemima Vankuvera. U najsportskijem gradu Amerike vlada euforija. Prvi su grad u XXI vijeklu sa titulama u svim najprestižnijim sportovima, a nedostajao je samo “Stenli kup” na koji se čekalo 39 godina.

Najzaslužniji za šestu titulu “brjuinsa” je MVP finalne serije, 37 - godišnji golman Tim Tomas, koji je u posljednjem meču u Vankuveru odbranio svih 37 udaraca. Ipak, Boston je letio na krilima Kanađana, pošto su po dva gola postigli Patris Beržeron i debitant u najjačoj ligi, Bred Marčand.

Tomas je oborio rekord NHL lige po broju odbrana u plej - ofu - 798, ali i u finalnoj seriji - 238.

Mark Reki, 43 - godišnji veteran koji je asistencijom u finalnoj seriji doprinio pobjedi, je tek treći hokejaš koji je “Stenli kup” osvajao sa tri različite ekipe, s tim, što je on to uspio i u tri različite decenije. Reki, koji se oprostio podigavši posljednji pehar, prvi je osvojio sa Pitsburgom 1991. godine, a drugi sa Karolinom 1996.

I Beržeron mora da slavi, pošto je tek 25. hokejaš koji je osvojio sve najznačajnije trofeje. Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo i “Stenli kup”, a tek mu je 25 godina. Uz to, olimpijsko zlato i NHL ligu osvojio je u Vankuveru.

Galerija

Bonus video: