Czju uz Tajsona

Kontroverzni nokauter pet godina je harao u teškoj kategoriji i bio vlasnik šampionskih pojaseva u svim najprestižnijim federacijama.
0 komentar(a)
Majk Tajson, Foto: Reuters
Majk Tajson, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2011. 18:10h

Jedan od najpopularnijih boksera svih vremena, Majk - Gvozdeni Tajson, primljen je u Boksersku kuću slavnih u američkoj Kanastoti. Kontroverzni nokauter pet godina je harao u teškoj kategoriji i bio vlasnik šampionskih pojaseva u svim najprestižnijim federacijama.

Gvozdeni, koi je prvi put u ring zakoračio u martu 1985. gopdine, već nakon godinu i po je postao šampion i bio neporažen punih pet godina. I to kontroverznom odlukom da Džejms Baster Daglas nastavi meč nakon klasičnog nokauta u osmoj rundi. Nedovoljno pripremljen ljevoruki bombarder je potom pao u desetoj i to je bio kraj velike karijere najmlađeg šampiona u istoriji teške kategorije.

Uz Gvozdenog su u Kuću slavnih primljeni Rus Kostja Czju, nekadašnji apsolutni vladar veltera i prvi bokser sa prostora Sovjetskog saveza koji je postao profesionalni šampion. Istovremeno je u “Hall of Fame” primljen i Meksikanac Hulio Cezar Čaves, vlasnik šampionskih pojaseva u tri različite kategorije, ali koji se nerado sjće duela sa Rusom u kojem je pokošen u šestoj rundi u julu 2000. godine.

Da za ulazak u vječnu kuću ne morate da budeti majstori “plemenite vještine”, pokazala su još tri izbora. Primljeni su i glumac Silvester Stalone, trener Ignjasio Beristajn i sudija Džo Kortes.

Bonus video: