Radnici zaprijetili da će se javno spaliti, Vlada spremna da pomogne

Vlada je spremna da učestvuje sa svojih oko 22 odsto vlasništva u akcijama, radi rješavanja socijalnih pitanja radnika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 18:07h

„Vlada je, sagledavajući probleme u Novom Prvoborcu, spremna da participira sa svojih oko 22 odsto vlasništva u akcijama, za rješavanje socijalnih pitanja radnika tog preduzeća“, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću agenciji Mina-business.

Vlada ima 21,42 odsto, Mellie investment 8,63 odsto, lokalna uprava 2,9 odsto, Preduzeće za izgradnju Podgorica 2,7 odsto, Elektroprivreda oko 1,8 odsto, Jugobanka Beograd 1,6 odsto. Kompanija Accord iz Budve posjeduje 1,58 odsto, dok po oko 1,38 odsto dionica imaju Merkur i fond Western Balkan Investment.

Zapečatili sve prostorije osim onih u kojima borave

"Već smo donijeli 50 litara benzina i javno ćemo se spaliti, jer se poslovodstvo oglušuje o sve naše zahtjeve, a odbijaju i da sa predstavnikom vlade i opštine razgovaraju o situaciji u firmi", kazao je predsjednik sindikalne organizacije Zahid Hodžić.

Vladimir Ogorodov, predsjednik Odbora direkotora AD Novi Oprvoborac čiji radnici već deveti dan štrajkuju gladju, obavijestio je predsjednika Opštine Dejana Mandića da "i pored najbolje volje nije spremna da razgovara o situaciji u firmi".

Traži da sve prostorije u firmi budu zapečaćene i da se razgovor obavi van Upravne zgrade AD Novi Prvoborac u Meljinama. Podsjećamo da je inspektorka rada prije pet dana zapečatila sve prostorije u Upravnoj zgradi, osim bifea, toaleta i hodnika gdje borave štrajkači.

Hodžić tvrdi da je ponašanje poslovodstva "igranka kako bi radnike izbacili iz Upravne zgrade i osujetili nastavak njihovog protesta"

Njihovo zdravstveno stanje se pogoršava iz sata u sat, a prije sat je radnik Božidar Vico, nakon što se onesvijestio sa bolovima u grudima hitno prebačen u bolnicu. Iako su još dvojica radnika u polusvjesnom stanju, odbijaju da napuste prostorije u Meljinama.

Hodžić tvrdi da je ponašanje poslovodstva "igranka kako bi radnike izbacili iz Upravne zgrade i osujetili nastavak njihovog protesta".

Mandić je Vijestima kazao da će hitno o novonastaloj situaciji u Prvoborcu obavijestiti nadležne u Vladi, možda i samog premijera Igora Lukšića.

Inspekcija rada utvrdiće zakonitost rješenja

Inspekcija rada resornog Ministarstva izvršiće inspekcijski nadzor i utvrditi da li su rješenja o prestanku radnog odnosa zaposlenih u hercegnovskom preduzeću Novi prvoborac nezakonita.Predstavnici ministarstva ekonomije, rada i socijalnog staranja, kao i predsjednik Sindikata zaposlenih koji štrajkuju glađu i predstavnik nevladine organizacije Kuća ljudskih prava su se sastali, na inicijativu predsjednika opštine Herceg Novi Dejana Mandića.“Jedno od pitanja o kojem se razgovaralo na tom sastanku je poništenje odluke o prestanku radnog odnosa zaposlenih koji štrajkuju. Povodom toga na sastanku je dogovoreno da će Inspekcija rada Ministarstva rada i socijalnog staranja izvršiti inspekcijski nadzor i utvrditi da li su pomenuta rješenja nezakonita”, kaže se u saopštenju Ministarstva.Prije toga je, kako se dodaje, neophodno da se zaposleni u tom preduzeću, koji smatraju da su im prava povrijeđena, obrate tužbom sudu.“I da se nakon toga obrate Inspekciji rada inicijativom za odlaganje odluke o prestanku radnog odnosa do pravosnažnosti sudske presude”, naveli su iz Ministarstva.Inspekcija rada je, kako su saopštili, uradila sve u skladu sa svojim nadležnostima.“Nastaviće sa svojim aktivnostima povodom slučaja, a sjutra će obići preduzeće Novi prvoborac iz Herceg Novog, da bi propratila situaciju koja se dešava u ovom preduzeću”, najavljeno je iz tog Vladinog resora.

Bonus video: