Prva transplantacija materice sa majke na kćerku

Prva transplantacija materice sa majke na kćerku u svijetu mogla bi da bude obavljena iduće godine u Švedskoj, saopštio je vođa međunarodnog istraživačkog tima iz Geteborga.
0 komentar(a)
Sara i Eva, Foto: Www.presstv.ir
Sara i Eva, Foto: Www.presstv.ir
Ažurirano: 15.06.2011. 12:33h

"Stigli smo do stupnja na kom smo počeli da planiramo transplantaciju na ljudima i trenutno posmatramo deset parova, mahom majke i kćerke", kazao je dr Mats Branstrem agenciji AFP, dodajući da bi prva transplantacija ljudskog uterusa mogla da se obavi "najranije početkom iduće godine".

On je napomenuo da će transplantacija materice sa majke na kćerku biti prvi takav slučaj u svijetu, mada je transplantacija materice između dvije žene koje nisu u srodstvu urađena u Saudijskoj Arabiji još 2002.

Njegov tim međunarodnih ljekara na Univerzitetskoj bolnici Salgrenska već deset godina istražuje metodu transplantacije uterusa koju je testirao na životinjama.

Dr Branstrem je objasnio da prilikom transplantacije materice sa majke na kćerku nisu uočene nikakve posebne komplikacije.

"Može samo da bude prednost, jer su njihova tkiva slična, pa je manja mogućnost da dođe do odbacivanja organa", kazao je on.

Jedan od parova, majka i kćerka, koje se trenutno podvrgavaju obaveznim fizičkim i psihološkim testovima prije eventualnog zahvata, izjavile su švedskim medijima da su zahvalne što im je omogućeno da budu dio projekta.

"Data mi je mogućnost za koju nisam ni sanjala da postoji", kazala je tabloidu "Ekspresen" dvadesetpetogodišnja nastavnica biologije Sara Otoson, rođena bez materice, koja će taj organ dobiti od svoje majke Eve (56).

Ona je objasnila da to što će primiti matericu iz koje je sama potekla za nju ne predstavlja problem.

"To je organ kao i svaki drugi i nema nikakav genetski značaj", kazala je ta mlada žena.

Bonus video: