Policija oskudijeva u tehnici, zato vozi ukradene automobile

Veljović tvrdi da pojedinim policijskim starješinama nije dao saglasnost za upotrebu automobila, naglašavajući da su to pojedinačni slučajevi
0 komentar(a)
veljovic, Foto: Savo Prelević
veljovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2011. 12:25h

Direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je da oduzeta vozila koja koriste pojedine starješine i službenici policije, treba servisirati, bilo da te opravke plaćaju sponzori ili policija, odnosno poreski obveznici.

U tim radnjama, prema njegovoj ocjeni, nema ništa kažnjivo.

“Ne mislim da je to nešto što je posebno sankcionisano, ako postoji posebno raspoloženje, zašto ne bismo ušli u ono što je partnerski odnos i utvrđivanje mogućnosti da jedni drugima pomognemo u određenoj situaciji, a sve u interesu boljeg osjećaja bezbjednosti”, rekao je Veljović, odgovarajući na pitanje "Vijesti".

"Ako bi nas pitali da li je u nekoj situaciji potrebno uspješno završiti zadatke ili neko od tih motornih vozila ne koristiti za tu namjenu jer je ono ostavljeno, uvijek ću se opredijeliti za ovu prvu varijantu"

Ipak, on tvrdi da pojedinim policijskim starješinama nije dao saglasnost za upotrebu oduzetih automobila, koja potiču iz krivičnih djela, naglašavajući da su to pojedinačni slučajevi.

“Kada sam dobio te informacije dao sam nalog da se pristupi sagledavaju stanja u utvrđivanju činjenica, vezanih za te pojedinačne slučajeve. Međutim, potpuno jasno da Uprava policije, postupa profesionalno i odgovorno u odnosu na sva ova vozila koja su predmet krivičnog djela i koja su oduzeta na prostoru Crne Gore”, tvrdi on.

Manji propusti, viši interesi

Veljović tvrdi da policija uvijek, kada postoje indicije da je neko vozilo predmet krivičnog djela, obavještava organe koji ih potražuju, u utvrđenoj proceduri.

“Prema tome, crnogorska policija je do sada, a i ubuduće će uredno i odgovorno sprovoditi aktivnosti povraćaja oduzetih motornih vozila”, tvrdio on, ističući da se često događa da ta procedura od momenta obavještavanja traje duži vremenski period i dugi niz godina.

Crnogorska policija je, kako je kazao, vrlo oskudna kada je u pitanju tehnička opremljenost.

“Ako bi nas pitali da li je u nekoj situaciji potrebno uspješno završiti zadatke ili neko od tih motornih vozila ne koristiti za tu namjenu jer je ono ostavljeno, uvijek ću se opredijeliti za ovu prvu varijantu. Svjestan sam da ima prostora i u odnosu na ovo pitanje za propust, ali je učinjeni propust mnogo manji od onoga što je interes bezbjednosna pitanja”, poručio je on.

Novi mandat u nadležnosti Vlade

Kada je u pitanju novi mandat, on je rekao to je pitanje u nadležnosti Vlade, koja će se izjasniti kada se stvore svi uslovi. “O tom pitanju nijesam u situaciji ni da odlučujem, niti da mogu učiniti nešto da bi se ta procedura ubrzala ili eventualno usporila”, dodao je Veljović.

Bonus video: