Film "Ljubav, ožiljci" u konkurenciji za "Bauera"

Omnibus “Ljubav, ožiljci” je jedan od deset filmova u konkurenciju za nagradu “Bauer”, a festival u Motovunu se održava od 25. do 29. jula
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 14:08h

Film „Ljubav, ožiljci“ četiri mlada crnogorska reditelja, Ivane Ćetković, Branislava Milatovića, Miloša Pušonjića i Mladena Vujačića, naći će se u konkurenciji za ovogodišnju regionalnu nagradu „Bauer“ za najbolji film prestižnog “Motovun Film Festivala”.

Omnibus “Ljubav, ožiljci” je jedan od deset filmova u konkurenciju za nagradu “Bauer”, a festival u Motovunu se održava od 25. do 29. jula.

Po riječima Branislava Milatovića, ovo je jedini crnogorski film koji je imao premijeru u posljednjih godinu dana.

"Naš film "Ljubav, ožiljci" je s razlogom izabran da reprezentuje Crnu Goru na ovogodisnjem “Motovun Film Festivalu”. Još veći uspjeh predstavlja i to što smo jedni od rijetkih debitana kojji se takmiče za prestižnu nagradu "Bauer", a velika nam je čast što ćemo biti u konkurenciji sa eminentnim filmskim stvaraocima iz regiona. Pojavljivanje filma "Ljubav, ožiljci" na Motovun Film Festivalu je izvrsna prilika za promociju crnogorskog film i mladih reditelja uopšte, kao i prilika za sagledavanje realnih kvaliteta crnogorskog filma u ovom trenutku", kazao je Milatović za “Vijesti”.

Crna Gora prvi put na festivalu

Propozicije za nagradu “Bauer” podrazumijevaju dugometražne filmove koji su snimljeni na prostoru bivše Jugoslavije i prikazivani u redovnoj bioskopskoj distribuciji najmanje pet dana ili u programu nekog A-festivala, a premijeru su imali između od 1. juna prošle i ove godine.

Crna Gora prvi put imati predstavnika u konkurenciji za nagradu ovog festivala, koji je prvo izdanje imao 1999. godine. „Ljubav, ožiljci“ čine četiri filmske priče nastale po motivima priča Marija Benedetija, Semjuela Beketa, Rejmonda Karvera i Čarlsa Bukovskog.

Nagrada „Bauer - film godine“ iznosi 15.000 eura, pri čemu reditelj dobija 5.000, a partner nagrade, slovenačka firma “Teleking”, obezbjeđuje postprodukcijske usluge u vrijednosti od 10.000 eura.

Selektori ovogodišnje nagrade su Maja Bogojević (Crna Gora), Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina), Nenad Polimac (Hrvatska), Agim Sopi (Kosovo), Sunčica Unevska (Makedonija), Simon Popek (Slovenija) i Vladan Petković (Srbija).

U trci za „Bauer“ su još bosansko-hercegovački „Cirkus Columbia“ oskarovca Danisa Tanovića i „Jasmina“ Nedžada Begovića, zatim iz Slovenije „Circus Fantasticus“ Janeza Burgera i “Otac” Vlade Škafara, dok makedonsku kinematografiju predstvalja film „Punk is not dead - Pankot ne e mrtov“ Vladimira Blaževskog.

Iz Hrvatske su u konkurenciji “Majka asfalta” Dalibora Matanića i “Šuma Summarum” Ivana Gorana Viteza. Konačno, najviše filmova – čak tri – predstavljaće Srbiju, i to bioskopski hit „Montevideo, Bog te video“, rediteljski debi popularnog glumca i producenta Dragana Bjelogrlića, „Srpski film“ Srđana Spasojevića i „Tilva Roš“ Nikole Ležaića.

Prvi dobitnici nagrade „Bauer“ bili su prošle godine Zvonimir Jurić i Goran Dević iz Hrvatske za film „Crnci“.

Nagrada je nazvana po Branku Baueru, jednom od najznamenitijih jugoslovenskih reditelja. Bauer je bio prvi dobitnik festivalskog priznanja “50 godina”.

Prvi dobitnici nagrade „Bauer“ bili su prošle godine Zvonimir Jurić i Goran Dević iz Hrvatske za film „Crnci“.

Zvijezda ovogodišnjeg festivala u Motovunu je kontroverzni austrijski reditelj, scenarista i producent Ulrih Zajdl, autor filmova „Dog Days“, „Jesus, You Know“ i „Import Export“.

Bonus video: