U ZIKS-u tvrde da su prema Radojku Jurišiću bili profesionalni

U nedjelju ujutro je preminuo na Odjeljenju intenzivne njege Kliničnog centra, a njegova porodica sumnja da se otrovao
0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2011. 13:46h

Dok se čeka nalaz obducenta koji bi trebalo da pokaže stvarni uzrok smrti zatvorenika Radojka Juriševića (64), uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija tvrdi da su se za vrijeme negovog boravka u toj ustanovi sa velikom profesionalnom i ljudskom pažnjom odnosili prema njegovoj bolesti.

Jurišević je u nedjelju ujutro preminuo na Odjeljenju intenzivne njege Kliničnog centra, a njegova porodica izrazila je sumnju da je riječ o trovanju tabletama, odnosno suicidu.

Direktor Kazneno-popravnog doma u Spužu Uroš Bogavac "Vijestima" je potvrdio da postoji sumnja da je Jurišević popio tablete, ali da nije ostavio oproštajno pismo.

Bogavac je posebno naglasio da je ovaj zatvorenik bio teški srčani bolesnik, čije je srce usljed oboljenja, prema nalazima specijalista, bilo u funkciji svega 25 odsto.

"Shodno tim saznanjima, službenici KPDa su se prema njemu odnosili sa posebnom pažnjom. Samo tokom ove godine 26 puta je odvođen na specijalističke preglede u Klinički centar, kao i dva puta u privatnu kliniku "Kodra", na zahtjev porodice", objasnio je on, navodeći da je Jurišević u periodu od 9. do 11. marta bio hospitalizovan na Odjeljenju kardiologije, ali da su tamošnji ljekari odlučili da nema potrebe za njegovim daljim li ječenjem u toj medicinskoj ustanovi, nakon čega je vraćen u ZTKS.

Iznijeli detalje o zatvorskom tretmanu

U momentu kada mu je pozlilo, u subotu oko 19 časova, Jurišević je hitno odvezen u KC, a Bogavac tvrdi da je, zajedno sa njegovom familijom satima bio u Urgentnom bloku.

"Kada sam preko telefona od kolega dobio prvu informaciju da postoji sumnja da se Jurišević otrovao tabletama, odmah sam je podijelio sa ljekarima", tvrdi on.

Načelnik KPD-a tvrdi da je u nedjelju, nakon što je u jutarnjim satima ovaj zatvorenik preminuo, uprava ZKS-a pozvala familiju na razgovor, kojem su prisustvovali njegova supruga, sestra i dva brata. Tada su ih do detalja informisali o njegovom tretmanu u zatvoru, posebno zdravstvenom.

"Saopštili smo im da smo pronašli papirnu cedulju, na kojoj je pisalo: "Popio sam više tableta ksalola (tablete, koje je u okviru terapije trebalo da koristi po dva puta na dan). Spakuj mi to u jednu kesu, a ostalo ponesi kuci.' Izrazili smo sumnju da je on napisao ovu cedulju. Međutim, članovi njegove familije nijesu bili sig^rrni da li je to njegov rukopis", ispričao je Bogavac, i najavio da će ovu kratku poruku predati Forenzičkom centra, kako bi se izvršilo grafološko vještačenje.Članovi njegove familije su se interesovali da li je ostavio testament, a Bogavac im je tada obećao da će komisija, koja je formirana tim povodom izvršiti detaljan pregled njegovih stvari, što je i učinjeno nekoliko sati kasnije.

"Ako Radojko nije popio tablete, već mu je kao što oni navode pozlilo zbog srčanih smetnji, kako objašnjavaju to što u KC CG nije bio na Odjeljenju kardiologije", pita se Bojan.

"Sve što je bilo njeno, bilo je i moje, a sve stoje moje sada je njeno", piše u tom pismu, a prenosi načelnik KPD-a. I ovo pismo, kazao je on, biće upućeno na vještačenje. 0 tome je, kako tvrdi, istog dana obavijestio Radojkovu suprugu i brata.

Na Odjeljenju patologije KC-a je, uz saglasnost njegove familije, obavljena obdukcija Jurišićevog tijela, koje je oko 14 časova preuzela porodica. Obdukcioni nalaz, kazali su im u KC-u, biće im uručen tek u četvrtak.

Juriševići su "Vijestima" kazali da ih je začudilo to što nijesu mogli dobiti Radojkovu otpusnu listu, već im je rečeno da se za nju interesuju tek za sedam dana.

Bojan Jurišević, koji već dugi niz godina živi sa porodicom strica Radojka, potvrdio je da su članovi njihove porodice u nedjelju bili kod Bogavca. Prema njegovim riječima, Bogavac ih nije informisao o Radojkovom trovanju tabletama, niti im je pokazao pismo.

"Ako Radojko nije popio tablete, već mu je kao što oni navode pozlilo zbog srčanih smetnji, kako objašnjavaju to što u KC CG nije bio na Odjeljenju kardiologije", pita se Bojan.

"Naša porodica makar dok ne sahranimo Radojka, iz objektivnih razloga neće se baviti nikakvom prepiskom ni sa kim, ali mislim da nadležni u ZIKS-u duguju objašnjenje odakle mom stricu tolika količina tableta", kazao je Bojan.

Srce stalo poslije 12 sati u KC

U Kliničkom centra nijesu htjeli da spekulišu o neposrednom uzroku smrti Juriševića, već su poručili da treba sačekati zvaničan obdukcioni nalaz.

Direktor Urgentnog centra KC-a dr Vladimir Dobričanm objasnio je da je, u subotu u 19.45 časova, Jurišić dovezen zatvorskim sanitetskim vozilom, u pratnji sprovodnika - sa poremećajem svijesti i u teškom opštem stanju.

"U nedjelju ujutro, u 7.45 časova, došlo je do usporenja njegovog srčanog ritma, a nešto kasnije i do prestanka rada srca", naveo je on, dodajući da je potom izvršena kardio-pulmonalna reanimacija, ali da Juriševiću nije bilo spasa.

Nakon dijagnostike u Urgentnom centra, ovaj zatvorenik potom je primljen u Jedinicu intenzivne njege Interne klinike, a dežurni ljekar te klinike dr Vladimir Jovanović ispričao je da je Jurišić sve vrijeme bio bez svijesti, ali "ritmogeno i hemodinamski stabilan"

"U nedjelju ujutro, u 7.45 časova, došlo je do usporenja njegovog srčanog ritma, a nešto kasnije i do prestanka rada srca", naveo je on, dodajući da je potom izvršena kardio-pulmonalna reanimacija, ali da Juriševiću nije bilo spasa.

Jovanović je, takođe, naveo da je Radojko u posljednje vrijeme u više navrata pregledan u Urgentnom centra i u ambulanti. "Najčešće zbog njegove osnovne bolesti, jer je riječ o teškom srčanom bolesniku", pojasnio je on.

Osuđen za ubistvo i pokušaj ubistva

Jurišević je bio osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva jedne i pokušaja ubistva dvije osobe, u vatrenom obračunu koji se prije nekoliko godina dogodio u Bijelom Polju.

Služio je kaznu u poluotvorenom odjeljenju, ali mu uprava ZIKS-a, iako je imao dobro vladanje, nikada nije dala saglasnost za nagradni prijevremeni otpust, koji odobrava ministar pravde.

"Razlog je u tome što smo od Uprave policije u tri navrata tražili i dobili mišljenje da njegov boravak u Bijelom Polju ne može biti bezbjedan i da postoji opasnost od osvete", objasnio je on.

Bonus video: