Radnici Tehnostila nadaju se da stečaj neće biti odložen

"Nadamo se da će sve odmah biti završeno", kazao je predsjednik Sindikata Tehnostila
0 komentar(a)
radnici Tehnostila, Foto: Arhiva Vijesti
radnici Tehnostila, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.06.2011. 12:29h

Za 15. jun u podne zakazano je ročište u Privrednom sudu u Podgorici na kome će se raspravljati o zahtjevu radnika Tehnostila, hladne valjaonice, koji su prošlog mjeseca predali zahtjev za naplatu potraživanja u iznosu od oko 1,3 milion eura.

"Nadamo se da će sve odmah biti završeno i da će se uvesti stečaj jer nema razloga da se postupak odlaže. Sinikat je Privrednom sudu predao sve platne liste. Duguju nam se plate od decembra 2009.godine, to je ukupno 17 zarada, kao i novac koji je poslodavac bio dužan da uplati za rješavanje stambenih potreba, što je u ukupnom iznosu oko 1,3 miliona eura“ kazao je predsjednik Sindikata Tehnostila Marko Mirjačić.

Hladnu valjaonicu, koja je sa radom počela 1956. godine, kupila je 2002. godine rusko-švajcarska kompanija Tehnostil. Novi vlasnik se obavezao da će za pet godina u fabriku investirati pet miliona eura, da će proširiti kapacitete i do 2006.godine broj zaposlenih sa 85 povećati na 250.

"Tražimo od tužilaštva da se izjasni zašto se tapka u mjestu, a svima je više nego jasno da se u Tehnostilu, zahvaljujući menadžmentu i tadašnjem izvršnom direktoru, desilo nezapamćeno otuđenje imovine

Obećao je i prosječnu platu od 270 eura, koja će se povećavati sa rastom proizvodnje i jačanjem profitabilnosti valjaonice.

Proizvodnja je obustavljena 2009. godine kada je vlasnik dug od oko 200.000 eura „kćerci firmi“, koja se nalazi u Subotici, platio mašinama iz nikšićke valjaonice vrijednim preko dva miliona eura.

Zbog toga je vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv više osoba iz Tehnostila, a radnici i Sindikat ističu da je „vrijeme da se odgovorni koji su doveli do propasti preduzeća konačno privedu licu pravde“.

"Tražimo od tužilaštva da se izjasni zašto se tapka u mjestu, a svima je više nego jasno da se u Tehnostilu, zahvaljujući menadžmentu i tadašnjem izvršnom direktoru, desilo nezapamćeno otuđenje imovine, a radnici su ostavljeni u praznim halama.

Smatramo da je vrijeme da se odgovorni privedu licu pravde i odgovaraju za nedjela koja su urađena u Tehnostilu“ kazao je Mirjačić.

Privremena uprava i privremeni upravnik

U maju prošle godine u Tehnostilu je uvedena privremena uprava, a za privremenog upravnika postavljen je Dragoslav Jauković. Vlada je radnicima tada uplatila nekoliko zarada, a novi strateški partneri su uveliko najavljivani. Umjesto toga radnicima su samo ostala obećanja.

Za odlazak iz Tehnostila od 92 radnika prijavilo se njih 58 za koje važi isti socijalni program koji važi i za radnike Željezare i Radventa

"Od kada je uvedena privremena uprava dobijali smo samo obećanja o pokretanju proizvodnje i angažovanju novog strateškog partnera. Sve je ostalo samo na obećanjima tako da je uvođenje stečaja, koji je nužno zlo, jedino rješenje za ostavljene i prevarene radnike“ kazao je Mirjačić.

Za odlazak iz Tehnostila od 92 radnika prijavilo se njih 58 za koje važi isti socijalni program koji važi i za radnike Željezare i Radventa.

Radnici koji ostaju, prema dogovoru sa Ministarstvom ekonomije, preći će u Željezaru i biti raspoređeni na radna mjesta adekvatna njihovoj stručnoj spremi.

Bonus video: