Kako majmunu oduzeti moć: Uložite u crnogorske slikare

Država treba da ulaže u likovne umjetnike, jer Crna Gora, za razliku od ostalih, upravo među njima ima svjetski priznate stvaraoce
192 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 11:27h

Slikar Nikola Simanić sinoć se predstavio u SPA galeriji u Igalu sa četrdesetak slika i crteža različitih formata rađenih u ulju, akrilu i tušu.

Otvarajući izložbu, novinar Minja Bojanić je podsjetio na umjetnikov performans u rodnom Nikšiću, izveden u nedovršenom Domu revolucije pod naslovom “Kako majmunu oduzeti moć?!”

“Radim na dva kolosijeka - kao likovni pedagog i slikar, tako da je taj angažman i rad u ateljeu teško uskladiti. Ali, u čisto egzistencijalnom smislu prisiljen si na tu disciplinu pošto je od samog slikarstva danas nemoguće živjeti”, kazao je Simanić.

On tvrdi da bi država ponajviše trebalo da ulaže u likovne umjetnike, jer “Crna Gora, za razliku od ostalih, upravo među njima ima svjetski priznate stvaraoce”.

Nikola Simanić rođen je u Nikšiću 1976. Diplomirao je na FLU Cetinje, gdje je završio magistarske studije 2006., a u međuvremenu, kao gost-student, usavršavao se i u francuskoj Školi lijepih umjetnosti.

Bonus video: