Želite nešto da mu ispričate, a on vas ne sluša

Rezultati nedavno sprovedene studije objavljeni u časopisu NeuroImage nude objašnjenje. Naučnici su utvrdili da u načinu na koji muški i ženski mozak procesiraju ljudski glas postoje značajne razlike.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 11:28h

Sigurno vam se nekad desilo da gorite od želje da nešto podijelite sa partnerom, jedva čekate da dođete kući s posla da biste mu ispričali šta vas je snašlo tog dana, i onda kad se konačno nađete "razvezete" priču... Ali, ubrzo ukapirate da vas on uopšte ne sluša.

Prije nego što ospete paljbu, prikočite. Iako vam takve situacije sigurno idu na živce, vaš dragi nije kriv. Priroda u ovom slučaju govori u njegovu odbranu. Dakle, šta je to što muškarce prosto tjera da se "isključe" još prije nego što djevojka završi uvod u priču?

Rezultati nedavno sprovedene studije objavljeni u časopisu NeuroImage nude objašnjenje. Naučnici su utvrdili da u načinu na koji muški i ženski mozak procesiraju ljudski glas postoje značajne razlike. Koja će se regija mozga aktivirati kod muškaraca zavisi od toga da li slušaju muški ili ženski glas.

Ispostavilo se da vibracije i broj zvučnih talasa ženskog glasa otežava muškarcima da dešifruju ono što im se govori. Kada obrađuje poruke koje izgovara žena, u mozgu muškarca aktivira se regija zadužena za prijem i obradu složenijih auditivnih poruka, ona koja se aktivira kada slušamo muziku. Sa druge strane, kada se obrađuje muški glas, regija koja se aktivira je ona zadužena za jednostavnije zvukove, prenosi portal Shine.

Dakle, kada sljedeći put budete imali utisak da vas on ne sluša, vjerovatno ćete biti u pravu, ali nemojte se ljutiti jer očigledno nije on kriv. Ako se pitate ima li tome lijeka, vjerovatno nema. Možda da govorite malo sporije i brzo pređete na poentu.

Bonus video: