Zašto žene žive duže?

Prema najnovijim istraživanjima, ukupno 22 procenta muškaraca u Engleskoj i Velsu umre prije 65. godine naspram 13 procenata žena, a 42 procenta umre prije 75. u odnosu na 26 procenata žena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 12:06h

Zato što redovnije idu kod lekara, vode računa o zdravlju, a i izdržljivije su. Svake godine skoro 100.000 muškaraca umre prije 75. godine života u odnosu na 60.000 žena, objavljeno je danas na portalu "Muško zdravlje".

Prema najnovijim istraživanjima, ukupno 22 procenta muškaraca u Engleskoj i Velsu umre prije 65. godine naspram 13 procenata žena, a 42 procenta umre prije 75. u odnosu na 26 procenata žena. Takođe, istraživanja su pokazala da 76 procenata osoba koje izvrši samoubistvo čine muškarci.

"U odnosu na žene muškarci rjeđe idu kod ljekara", rekao je Tom Spektor, profesor sa koledža za genetsku epidemiologiju u Londonu. "Velika je biološka razlika između dva pola, tako da ne postoji razlog zašto bi se tijela muškaraca i žena ponašala na isti način", dodao je on. Spektor je još objasnio kako su žene izdržljivije u životu od muškaraca.

"One su generalno sitnije i niže od muškaraca, a ako uzimaš manje izvora energije živjećeš duže", objasnio je Spektor. "To možemo vidjeti i na primjeru životinja, kišne gliste žive četiri puta duže, ako ne jedu i ne upražnjavaju seks", dodao je on. Spektor je zaključio i da muškarci u 50. ili 60. godini života nijesu više "upotrebljivi", dok žene jesu, jer se one ostvaruju kao bake, koje pomažu oko djece.

"Proći će hiljade godina evolucije dok moderni muškarac ne promijeni svoj način života", zaključio je on. Statistike iz 2009. godine su, međutim, povoljnije za muškarce i pokazuju da će muškarci rođeni 2006. godine živjeti 3,6 godina duže, a žene 1,9 godina duže u odnosu na one rođene 1990. godine.

Bonus video: