Ognjen Spahić u Rumuniji primio nagradu Ovidije

Istu nagradu za već afirmisanog stvaraoca primiće Milan Kundera
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 20:44h

Crnogorski pisac Ognjen Spahić primio je 12. juna međunarodnu nagradu Ovidije za najboljeg mladog pisca u protekloj godini, koju dodjeljuju Udruženje književnika Rumunije i Rumunski institut za kulturu, u okviru književnog festivala „Dani i noći književnosti”.

Istu nagradu za već afirmisanog stvaraoca primiće Milan Kundera, a među ranijim laureatima su Žan D'Omersan, Peter Esterhazi, Orhan Pamuk, Mario Vargas Ljosa, Ismail Kadare, Horhe Semprun i Tomaž Šalamun.

Spahić je priznanje dobio za roman „Hansenova djeca”, koji je na rumunskom jeziku objavljen u oktobru prošle godine.

Spahićev roman Hansenova djeca objavljen je u Rumuniji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Makedoniji i Mađarskoj

U obrazloženju žirija piše: "Roman Hansenova djeca potvrđuje snagu književne imaginacije koja kreira jedinstvene sudbine, karaktere i književne kosmose, što je smisao i suština djelovanja proznog pisca”.

Prevoditeljica romana je Annemarie Sorescu-Marinković.

Spahićev roman Hansenova djeca objavljen je u Rumuniji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Makedoniji i Mađarskoj. U pripremi je italijansko, špansko i francusko izdanje.

Za Hansenovu djecu, 2005. godine mu je dodijeljena regionalna nagrada "Meša Selomović", koja se dodjeljuje za najbolji roman na zajedničkom jezičkom prostoru Crne Gore, Hrvatske, Srbije, BiH. Pored romana, Ognjen Spahić objavio je i dvije knjige – „Sve to” i „Zimska potraga”.

Ognjen Spahić živi u Podgorici.

Bonus video: