VN KANADE

Poplava izbacila Batona

Nemoguće je opisati kakva je kiša padala u Montrealu. Staza je u jednom trenutku bila potpuno poplavljena, pa je pauza trajala dva sata
0 komentar(a)
Baton, Foto: Reuters
Baton, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2011. 22:26h

„Fantastična pobjeda, momci. Puno vam hvala”, urlao je preko timskog radija Dženson Baton.

Svjetski šampion iz 2009. godine je i te kako imao razlog za slavlje - upisao je pobjedu za pamćenje na Velikoj nagradi Kanade, koja je trajala preko četiri sata zbog nevjerovatne kiše nad Montrealom.

Takva trka je jednostavno morala da ima dramatičan epilog - as Meklarena je fenomenalnom vožnjom u završnici pritisnuo Sebastijana Fetela, a onda u posljednjem krugu iskoristio grešku momka koji je vodio od početka i preoteo mu pobjedu.

- Znali smo da moramo da pritisnemo Sebastijana, koji je na našu sreću pogriješio. Dženson je pokazao šampionsko znanje, ovo je bila vožnja iz snova - blistao je od sreće šef Meklarena Martin Vitmarš.

Hamilton opet ludovao

Malo je, međutim, nedostajalo da Baton već u 8. krugu završi epizodu u Kvebeku, zajedno sa Luisom Hamiltonom.

Crni biser je pokušao da ga prestigne i umalo je došlo do sudara, jer Baton zbog pljuska nije ni vidio da mu se klupski drug prišunjao. Hamilton je oštetio zadnji lijevi točak, a Baton je tada prvi put zavrištao preko radija:

„Šta on ovo radi”!?

Smirio se tek kada je saznao da mu ništa na bolidu nije oštećeno, ali je uskoro pao na 16. poziciju zbog kazne prolaska kroz boks. Bio je, ipak, jači od svega i upisao 11. pobjedu u karijeri.

A Hamilton je svega nekoliko dana nakon što se izvinio čelnicima F1 zbog opasne vožnje i nedoličnog ponašanja na VN Monaka još jednom bio u centru pažnje - od 4. do 8. kruga je stigao da se sudari sa Markom Veberom, da ispadne sa staze nakon što je pokušao da pretekne Mihaela Šumahera i da izazove incident sa Batonom!

Kad pobjednik ostane bez riječi

Baton je zaista imao nevjerovatnu sreću, jer je aktuelni prvak i dominantni lider „najbržeg cirkusa” napravio jedinu grešku kilometar prije cilja. Fetel je zadnjim točkom prešao preko mokrog dijela staze i na trenutak izgubio kontrolu. To je bilo dovoljno da ostane bez šeste pobjede u sedmoj trci sezone.

- Stvarno ne znam šta da kažem. Bilo je previše uzbudljivo tokom ova četiri sata. Želim i da se izvinim Luisu za incident, jer ga nisam vidio. Od tog trenutka na stazi je bila velika borba, a na kraju sam nekako uspio da preteknem Seba. Ovo je velika pobjeda, možda i najveća u mojoj karijeri - kazao je 31-godišnjak iz Samerseta.

Šumaher bez postolja

Nevjerovatna trka na stazi „Žil Vilnev”, u kojoj je Baton prošao kroz cilj nakon četiri sata, četiri minuta, 39 sekundi i 537 hiljaditih djelova sekunde, mogla je da ima još jednog heroja - Mihaela Šumahera.

Najtrofejniji vozač svih vremena je nakon fenomenalnog manevra odjednom zaobišao Felipea Masu i Kamuija Kobajašija i stigao do drugog mjesta.

Bio je na pragu prvog podijuma nakon Velike nagrade Kine 2006. godine, ali ga je prvo pretekao Baton, pa onda i Veber, koji je zauzeo najnižu stepenicu pobjedničkog postolja. Kišni čovjek je morao da se zadovolji 4. mjestom...

Poplava na stazi

Nemoguće je opisati kakva je kiša padala u Montrealu. Staza je u jednom trenutku bila potpuno poplavljena, pa je pauza trajala dva sata. Sejfti kar je gotovo stalno bio na stazi, radnici su pokušali da je osuše, specijalnim džogerima razbijali lokve, ali ništa nije pomoglo dok nije prošao pljusak.

Niko nije znao šta da radi, a najduhovitiji komentar imao je Dejvid Poter, posjetilac sajta BBC-a.

„Možda bi trebalo da restartuju trku sa jednim čistačem ispred svakog vozila, to bi bila neka vrsta F1 karlinga”.

Užasno vrijeme u Kanadi skupo je koštalo i Fernanda Alonsa, koji je odustao u 36. krugu nakon serije ulazaka u pit i nekoliko sudara koje su izazvali drugi vozači.

Preporučujemo za Vas