Tri decenije filmskog heroja Indijane Džonsa

Spilberg je prvobitno želio da Džonsa glumi Tom Selek, ali Lukas je insistirao na Harisonu Fordu sa kojim je radio na “Američkim grafitima” i “Ratovima zvijezda”.
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 13:28h

Prije tačno trideset godina, 12. juna u američkim bioskopima premijerno je prikazan prvi dio serijala “Indijana Džons – Otimači izgubljenog kovčega”. Sve ostalo je dio legende.

Režiser Stiven Spilberg je 1975. godine sa filmom “Ajkula” izmislio letnji blokbaster, a Džordž Lukas ga je, dvije godine kasnije, usavršio “Ratovima zvijezda”.

Ova dvojica filmadžija potom su udružila snage i 1981. godine snimila film koji će oživeti avanturistički žanr pravom dozom akcije i humora. Tako je nastao “Indijana Džons”.

U filmu čija se radnja dešava tokom tridesetih godina prošlog vijeka, arheolog Džons pokušava da pronađe mitski zavetni kovčeg prije nacista koji žele da ga iskoriste kako bi svoju vojsku učinili nepobjedivom.

Prva tri dijela serijala o popularnom arheologu imala su jednostavnu ali upečatljivu priču, dovoljno humora, romanse i avanture da privuku publiku.

Četvrti dio, snimljen 2008. godine, nije dostigao uspjeh prvih filmova, a nedavno su se pojavili natpisi da bi i peti deo mogao da bude snimljen.

U jednom intervjuu Spilberg se prisetio da je u to vrijeme želio da snimi jedan od filmova o Džejmsu Bondu ali ga je njegov prijatelj Lukas pozvao i rekao da ima nešto mnogo bolje od britanskog špijuna – arheologa Džonsa.

List “Entertejnment vikli” navodi da je prvi dio serijala – od smrti Alfreda Moline do zlokobnog posljednjeg snimka skladišta – savršena zabava i tip filma koji u poređenju sa “filmskim remek delima” istinski pripada muzeju filma.

Spilberg je prvobitno želio da Džonsa glumi Tom Selek, ali Lukas je insistirao na Harisonu Fordu sa kojim je radio na “Američkim grafitima” i “Ratovima zvijezda”.

Film je zaradio više od dvjesta miliona dolara, što je ogromna suma za Reganovu Ameriku.

Ford je postao jedan od najisplativijih glumaca, a Spilberg i Lukas velike filmske ikone.

Film je osvojio i brojne nagrade, uglavnom u tehničkim kategorijama, uključujući i četiri Oskara.

Uoči tridesetogodišnjice premijere filma, bič koji je korišćen u filmu stavljen je na aukciju i procijenjen je na pedeset hiljada funti.

Američki institut za film je 2003. godine proglasio Indijanu Džonsa drugim najvećim filmskim herojem, dok je prvo mjesto pripalo Atikusu Finču iz flma “Kako ubiti pticu rugalicu”.

Džons se 2010. godine našao i na drugom mjestu liste najvećih fiktivnih likova svih vremena, posle Šerloka Holmsa.

Galerija

Bonus video: