U Baru otvorena izložba slikara iz Azerbejdžana Huseina Alijeva

Na izložbi posvećenoj obilježavanju stogodišnjice od rođenja Alijeva, izloženo je njegovih 40 radova, uglavnom grafika, portreta i pejzaža
77 pregleda 0 komentar(a)
izlozba bar, Foto: Studio Petović
izlozba bar, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 12.06.2011. 08:31h

U Dvorcu Kralja Nikole je otvorena izložba čuvenog slikara i nosioca titule narodnog umjetnika Azerbejdžana Huseina Alijeva (1911-1991).

U organizaciji Ambasade Azerbejdžana u Beogradu i Opštine Bar time je otvoreno dvodnevno predstavljanje umjetnika ove daleke i prijateljske zemlje u Baru u kojem slijedi skoro otvaranje kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana.

Unuk čuvenog slikara Adalet Alijev zvanično je otvorio izložbu i zahvalio svima koji su doprinijeli da ova retrospektiva bude izložena „u ovom prelijepom gradu“.

Pomoćnica ministra kulture Dragica Milić rekla je da će do kraja godine ministri kultura dvije države potpisati Sporazum o kulturnoj saradnji. Farhad Halilov, predsjednik Saveza umjetnika Azerbejdžana u predstavio je životni i stvaralački put Alijeva, dok je predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević izrazio nadu da otvaranjem Centra počinje nova etapa dobrih odnosa sa Azerbejdžanom čijeg je ambasadora Hasanova nazvao „iskrenim i velikim prijateljom i Bara i Crne Gore“.

Unuk čuvenog slikara Adalet Alijev zvanično je otvorio izložbu i zahvalio svima koji su doprinijeli da ova retrospektiva bude izložena „u ovom prelijepom gradu“.

Na izložbi posvećenoj obilježavanju stogodišnjice od rođenja Alijeva, izloženo je njegovih 40 radova, uglavnom grafika, portreta i pejzaža. Ova djela se smatraju duhovnim nasljeđem azerbejdžanskog naroda.

Večeras u dvorcu kralja Nikole u 20 sati počinje koncert na kome nastupaju pijanista Farhard Badalbejli, dekan Muzičke akademije iz Bakua i renomirani violončelista Dmitrij Jablonskij, koji će izvesti djela Rahmanjinova, Rzajeva, Hadžijeva, Benda, Garajeva i Gulijeva.

Bonus video: