U Tološima vatrogasci uhvatili zmiju pored kolijevke

Otrovnica je bila u sobi u kojoj spava devetomjesečni Novak. Majka primijetila zmiju i zvala pomoć koja je brzo stigla
377 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2011. 19:05h

U kući Igora Đuranovića u naselju Tološi vatrogasci su uhvatili zmiju šarku koja se uvukla u sobu stana u prizemlju u kojoj spava devetomjesečna beba!

Otrovnog gmizavca je primijetila Igorova supruga Milica oko 9 sati ujutro kada je iz kupatila iznosila oprani veš.

"Zmija je bila sklupčana na samom pragu sobe u kojoj pored mene i supruga u dječjem krevetiću spava naš sin Novak. U prvom trenutku sam osjetila snažan strah i dok sam spustila veš u dnevnu sobu i rekla svekrvi Nevenki šta sam vidjela, zmija je pobjegla u spavaću sobu", priča Milica.

Ona je odmah nakon toga pozvala Službu zaštite glavnog grada, koja je munjevito reagovala.

Vatrogasci su stigli za manje od deset minuta nakon poziva, i krenuli u akciju hvatanja opasnog gmizavca.

Prozori na stanu porodice Đuranović su proteklih dana, zbog radova na fasadi, bili bez zaštitnih mreža.

Otrovnica duga 60-75 centimetara

Nakon što su pažljivo pregledali sobu, vatrogasci-spasioci Ranko Bojović, Ranko Marović i braća Sreten i Slavko Racković, uočili su zmiju ispod plakara, utvrdili da se radi o šarki i zatim je vrlo brzo uhvatili, pomoću specijalnog alata koji je sam osmislio jedan od braće Racković.

Šarka duga nešto oko 65-70 centimetara je, nakon što je uhvaćena, živa ubačena u plastičnu bocu.

"Srećom, dijete se probudilo oko 7 sati ujutro, pa u vrijeme kada je zmija ušla u sobu nije bio u svom krevetiću, već sa nama u dnevnoj sobi", priča Milica, uz koju je tada već bio suprug Igor, koji je izašao s posla odmah nakon što ga je supruga obavijestila o nezvanom gostu.

"U posljednjih nekoliko godina pred ljetnju sezonu imamo nešto veći broj intervencija u slučajevima u kojima su građani prijavljivali ulazak gmizavaca u stambeni prostor. Ove sezone smo već imali tri-četiri ovakva slučaja", kaže Vidak Đelević, komandir operativne službe zaštite pri Vatrogasnoj službi.

"Građani bi trebalo da znaju da su naše ekipe spremne 24 sata dnevno da im, osim u gašenju požara, pomognu u svim vrstama vanrednih situacija, kao što su izvlačenje ljudi zaglavljenih u stanovima ili liftovima, havarije, spasavanje kućnih ljubimaca i slično", poručio je Đelević.

Zmije i u centru grada

Prije nekoliko dana šarka je ujela petogodišnju djevojčicu u centru Podgorice dok se igrala u dvorištu ispred zgrade Lepa Kata. Djevojčica nije bila u životnoj opasnosti i oporavlja se. Vatrogasci su, prošle sedmice, ubili još jednu otrovnicu u stambenoj četvrti u podgoričkom Bloku šest.

Herpetolog Lidija Polović izjavila je tada da je u u Ulici slobode našla neotrovnu zmiju bjeloušku.

"Redovno mi se javljaju građani koji govore da su pronašli zmiju u centru grada, u svom dvorištu ili visokoj travi u gradskim naseljima. One su tu oko nas, to su njihova prirodna staništa, samo što ih u gradskoj sredini mnogo manje srećemo", rekla je Polović.

Ujed može da bude smrtonosan za djecu

Ujed šarke se generalno ne smatra naročito opasnim. Ipak, stručnu medicinsku pomoć treba zatražiti što je prije moguće. Otrovni zubi odrasle jedinke dugi su oko 4 mm.

Simptomi nakon ujeda su trenutan i snažan bol, a nakon nekoliko minuta se pojavljuje i otok i razaranje okolnog tkiva, koji se može proširiti i na okolne djelove tijela, a kod djece i na čitavo tijelo.

Glava joj je široka i obla, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bijelom prugom uz rub gornje vilice

Samo u nekim slučajevima ujedi mogu da budu smrtonosni, posebno kod male djece, dok kod odraslih izaziva osjećaj nelagodnosti i nepokretnosti koji se javlja dugo nakon ujeda. Dužina oporavka varira, a može da traje i godinu. Protiv otrova šarke postoji osam protivotrova.

U podgoričkim apotekama u dijelu grada preko Morače seruma ima, iako ne u svim, po cijeni od 18,35 do 33 eura.

Svi koji su zainteresovani za kupovinu seruma mogu ga naći u “Montefarmovoj” apoteci “Morača” u Moskovskoj ulici po cijeni od 19,25 eura, ali i u apoteci “Meditas” u Ulici Svetozara Markovića po cijeni od 18,35 eura.

U proljeće mužjaci prvi izlaze iz mjesta gdje su hibernirali da bi se intenzivno sunčali, a dvije do tri nedjelje kasnije izlaze ženke i tada započinje ritual parenja

Na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u apoteci “Medeonfarm” serum košta 33 eura, ali ga nema u apoteci “Montefarma” “Kruševac”, koja se nalazi samo nekoliko metara dalje.

Najrasprostranjenija zmija na svijetu

Šarka (Vipera berus/lat) je najrasprostranjenija zmija na svijetu, a može se naći u cijeloj Evropi.

Duga je oko 60 do 80 cm, a može se prepoznati po cik-cak liniji duž tijela i znatno je manja od poskoka.

Glava joj je široka i obla, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bijelom prugom uz rub gornje vilice.

Šarka naseljava i surovije predjele i može se sresti i iznad 2000 metara nadmorske visine. Za razliku od poskoka ulazi i u vodu. Šarke većinom žive u kolonijama i sve zmije jedne kolonije spavaju zimski san (hiberniraju) zajedno na jednom mjestu.

U proljeće mužjaci prvi izlaze iz mjesta gdje su hibernirali da bi se intenzivno sunčali, a dvije do tri nedjelje kasnije izlaze ženke i tada započinje ritual parenja. Ženke šarki pare se svake druge godine, a na svijet donose tri do dvadeset mladunčadi dugih od 14-23 cm.

Glavna hrana su joj mali sisari, uglavnom glodari, a jede i guštere, vodozemce, mlade ptice. Plijen guta odjednom i pije dosta vode.

Galerija

Bonus video: