Sveska sa crtežima Marka Šagala na aukciji

Na jednom od njih, Šagal se predstavio kao satir a na drugoj kao pijanac koji zuri u flašu sa njegovim inicijalima \'\'MC“.
112 pregleda 0 komentar(a)
Mark Šagal, Foto: Nearyou.ru
Mark Šagal, Foto: Nearyou.ru
Ažurirano: 11.06.2011. 13:14h

Sveska sa 85 stranica crteža Marka Šagala, koji nikada do sada nijesu viđeni u javnosti, biće stavljena na aukciju 17. juna u Njujorku, prenose agencije.

Svesku prodaje neimenovani kolekcionar iz Evrope i njena vrijednost procijenjena je na između 600.000 i 900.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća Sodbi.

Sveska u crvenom kožnom povezu pripadala je Šagalovoj supruzi Beli koja je prvih osam stranica ispisala prevodima francuske poezije na jidiš.

Po smrti Bele Šagal u SAD 1944. godine, slikar je nastavio da koristi svesku ispunivši je crtežima rađenim mastilom, olovkom i vodenim bojama.

Sveska je neka vrsta ''virtuelnog kataloga“ umjetnika, navodi Sodbi.

Na mnogim skicama je Šagal sa ženom. Neke pokazuju njegovo interesovanje za jevrejske i hrišćanske teme, kao i scene seoskog života iz slikareve rodne Bjelorusije.

U svesci se pojavljuje i nekoliko upečatljivih autoportreta.

Na jednom od njih, Šagal se predstavio kao satir a na drugoj kao pijanac koji zuri u flašu sa njegovim inicijalima ''MC“.

Šagal (1887-1985) je bio jedan od najuspješnijih umjetnika 20. vijeka.

Radio je u skoro svakom medijumu, uključujući slikarstvo, ilustraciju, rad na staklu, scenografiju, keramiku, tapiserije i printove.

Bonus video: