Osobe mlađe od 35 godina sklonije zaljubljivanju na radnom mjestu

U studiji je navedeno da je 17 odsto onih čija je veza sa kolegom potrajala to javno i priznalo dok je 22 procenata to držalo u tajnosti, a samo šest odsto je napustilo posao zbog sukoba interesa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 19:42h

U anketi koja je nedavno sprovedena u Francuskoj svaki treći ispitanik izjavio je da je imao ljubavnu avanturu na radnom mjestu, koja je uglavnom kratko trajala, prenosi danas Rojters.

Istraživanje, objavljeno u trenutku kada se u zemlji vodi žustra debata o seksu i politici i granici između privatnog i poslovnog života, kao reakcija na hapšenje doskorašnjeg predsednika MMF-a Dominika Stros-Kana zbog seksualnog zlostavljanja, pokazalo je da svaki deseti ispitanik koristi Internet na radnom mjestu kako bi flertovao.

Istraživanje je potvrdilo da su u Francuskoj, kao i u drugim razvijenim zemljama gdje radni dan sve duže traje, mnoge veze nastale baš na radnom mjestu gdje pristup Internetu i socijalnim mrežama pruža mogučnost flertovanja tokom radnog vremena.

"Radno mjesto je dugo smatrano neutralnom zonom, gdje ne dolazi do zaljubljivanja. Za to su bili rezervisani noćni klubovi", objašnjava sociolog Ronan Šastelije, koji je učestvovao u sprovođenju ove ankete.

Svaki treći ispitanik je priznao da je na poslu imao ljubavnu aferu, ali je 63 odsto onih koji su imali to iskustvo takvu vezu okarekterisalo samo kao prolaznu avanturu.

U studiji je navedeno da je 17 odsto onih čija je veza sa kolegom potrajala to javno i priznalo dok je 22 procenata to držalo u tajnosti, a samo šest odsto je napustilo posao zbog sukoba interesa.

Ostali ispitanici su rekli da su ljubavne veze sa kolegom okončali ne zbog straha od eventualnih posledica već iz drugih razloga.

Francuska kao i mnoge druge zemlje nemaju zakon kojim se zabranjuje flertovanje na radnom mjestu, ali u mnogim kompanijama je to ipak nepisano pravalo koje se podrazumijeva.

Anketa je pokazala da su osobe mlađe od 35 godina sklonije zaljubljivanju na radnom mestu, kao i da devet odsto zaposlenih flertuje putem Interneta za vreme radnog vremena.

"Granicu između privatnog i poslovnog života ponekad je teško povući, a put do ljubavi se uvijek pronađe, bez obzira na prepreke", poručuje sociolog Šastelije.

Bonus video: