Taksisti iz Tivta sedam godina zatvora zbog ubistva Senada Ćemana

Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju optužnice višeg državnog tužioca, da je Novović počinio krivično djelo “ubistvo s umišljajem”
495 pregleda 0 komentar(a)
Marinko Novović, Foto: Arhiva Vijesti
Marinko Novović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2011. 15:03h

Krivično vijeće sudije Evice Durutović je u Višem sudu u Podgorici osudilo na sedam godina zatvora taksistu Marinka M. Novovića (24) zvanog Cecun, jer je nožem “na mah” ubio Senada Ćemana u Tivtu.

Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju optužnice višeg državnog tužioca, da je Novović počinio krivično djelo “ubistvo s umišljajem” već je zaključio da se radi o ubistvu na mah.

Okrivljeni je u sukobu sa Ćemanom, potegao nož, te sa sječivom dužine 10 centimetara, ubo oštećenog u gornji dio tijela

U obrazloženju presude, sudija je kazala da se Novović nalazio u afektu straha, da je bio napadnut, te da je bez svoje krivice doveden u stanje prepasti, jake razdraženosti i afekta straha. Taj napad je u jednom momentu prestao od braće Ćeman, te da je Novović nakon toga, počinio ubistvo.

Prema optužnici Ljiljane Lakić, zamjenika višeg državnog tužioca, Novović je 22. juna 2009. godine oko 00,30 časova u Ulici 21. novembra u Tivtu, s umišljajem ubio Ćeman Senada.

Pobjegao i sakrio nož

Okrivljeni je u sukobu sa Ćemanom, potegao nož, te sa sječivom dužine 10 centimetara, ubo oštećenog u gornji dio tijela, nanoseći mu teške tjelesne povrede u predjelu lijeve polovine čela, lijeve strane lakta, pazuha, lijeve slabine, te dvije rane u desnoj strani grudnog koša.

Na suđenju, okrivljeni Novović je u odbrani između ostalog rekao da je bio napadnut, te da nije nikako mogao da pobjegne

Nakon toga, kako piše u optužnici, Novović je pobjegao, a nož sakrio u kontejner u naselju Seljanovo kod Tivta.

U nalazu komisije ljekara vještaka se navodi da je okrivljeni Novović prosječnih intelektualnih sposobnosti. Ako sud prihvati odbranu optuženog, vještaci smatraju da se u vrijeme izvršenja ubistva nalazio u stanju afekta straha, razdražljivosti, bijesa jakog inteziteta koji odgovara stanju privremene duševne poremećenosti.

Na suđenju, okrivljeni Novović je u odbrani između ostalog rekao da je bio napadnut, te da nije nikako mogao da pobjegne jer su braća Ćeman Senad i Admir nasrtali na njega i da su ga udarali dok se nalazio u autu.

Bonus video: