Osnovna obilježja zdravog ljubavnog odnosa

Dr Elson Has medicinski praktičar osnivač i upravnik kalifornijskog Integrativnog medicinskog centra savjetuje kako održati i njegovati zdravu vezu sa partnerom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 13:16h

1.Cijenite romantične odnose koje ostvarujete.

2. Radite na sebi: duhovni i intelektualni rast i razvoj su neophodni za davanje i primanje energije i ljubavi, a te se stvari uče.

3. Uvijek se potrudite da jasno izrazite svoja osjećanja. Ako se sa nečim ne slažete, naučite kako da kažete to što mislite, a da se pri tom ne posvađate. Prvo slušajte, pa onda reagujte i pri tom, istražujte svoja osjećanja.

4. Kada ste osjetljivi ili bijesni i ljuti, ne izgovarajte ono što bi emotivno emotivno moglo da povrijedi vašeg partnera. Takvi postupci bi se pretvorili u lanac negativnih emocija i, u konačnom, mogli da izazovu raskid.

5. Cijenite male stvari, a posebnu pažnju obratite na važne teme. Pokazujte poštovanje i priznanje, pohvalite jedno drugo. Zajedničko sanjarenje je element ljubavi i ostajanja u ravnoteži. Razmislite o tome da li se uzajamno dopunjujete sa svojim partnerom?

6. Uživajte jednom u drugom: u smijehu, ljepoti, čarima masaže i dobre hrane. Vodite računa o sopstvenom i zdravlju svojih bližnjih.

7. Mijenjajte povremeno ustaljene “uloge” kako biste mogli da doživite i partnerov život.

8. Obezbijedite sebi podršku u okviru šire porodice, naročito onda kada imate djecu. U suprotnom, uloga roditelja može predstavljati veliki izazov i stresno se odražavati na domen partnerstva. Nađite vremena za ostvarivanje posebnih doživljaja u vezi.

9. Održavajte “magiju” odnosa. Iznenađujte jedno drugo. Izbjegavajte osjećanja "preplavljenosti" koja bi onemogućavala sklad sa voljenom osobom. Budite uvijek prisutni u tom dragocenom daru - koji predstavlja život.

10. Održavajte emocionalnu i duhovnu povezanost, kao i povezanost onog mentalnog i fizičkog. Što više toga dijelimo sa voljenom osobom, intenzivnija će biti naša povezanost u ljubavi.

Bonus video: