Adnan Čirgić: Crnogorski jezik ulazi u škole, to je pobjeda svih nas

Pređen je dug put da bi crnogorski jezik postao ustavna i zakonska kategorija, mada ova normativna činjenica nema još uvijek punu sadržinu...
305 pregleda 1 komentar(a)
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Adnan Čirgić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2011. 12:40h

"Prvog septembra crnogorski jezik ulazi u školu, tako da je to zajednička pobjeda svih nas", tom rečenicom dr Adnan Čirgić pozdravio je sve učesnike i posjetioce promocije njegove knjige "Crnogorski jezik u prošlosti i sadašnjosti", koja je održana sinoć u prostorijama barskog ogranka Matice crnogorske.

Knjigu koju je 2010. objavila Matica crnogorska, detaljno su iz stručnog ugla predstavili profesori književnosti Borislav Stojović i Zarija Lekić. Predsjednik barskog ogranka Matice mr Ivan Jovović autora je predstavio kao već afirmisanog naučnika i beskompropisnog borca za jezičku standardizaciju koja "odgovara habitusu crnogorskog čovjeka u prošlosti i sadašnjosti“.

"Pređen je dug put da bi crnogorski jezik postao ustavna i zakonska kategorija, mada ova normativna činjenica nema još uvijek punu sadržinu, upravo zbog djelovanja onih političkih koncepcija koje i danas na neutemeljen način, a katkad sa pozicija antievropskih vrijednosti negiraju Crnogorcima i svim drugim građanima Crne Gore, suprotno svim međunarodnim pravilima, da svoj maternji jezik nazovu crnogorskim.

Zato su na pogrešnom stajalištu svi oni koji smatraju da je bila dovoljna samo ustavna nominacija crnogorskog jezika, koja bi se isključivo temeljila na osnovama nekadašnjeg srpskohrvatskog jezika, s obzirom da su Crnogorci tokom XX vijeka u različitim formama unifikacije bili izloženi dugotrajnom procesu asimilacije. Uprkos svim opstrukcijama, pobijedila je koncepcija pokojnog profesora Vojislava Nikčevića, čiji je dostojni reprezent dr Adnan Čirgić", rekao je Jovović otvarajući promociju.

Navodeći da je jezik jedan od stubova identiteta nekog naroda u kome je sadržana istorijska, socijalna, pravna, politička i kulturna svijest o njegovoj samobitnosti, Jovović je akcentovao koliki značaj imaju Pravopis i Gramatika crnogorskog jezika "na oblikovanje crnogorskog društva u narednom periodu".

Bonus video: