Djela Salvadora Dalija na izložbi u Somboru

Inspirisan Lafontenovim basnama Dali je napravio seriju bakroreza dorađenim akvarelom
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 15:53h

Odgovor na pitanje - šta povezuje jednog od najvećih umjetnika XX vijeka Salvadora Dalija i slavnog pjesnika i basnopisca iz XVII vijeka Žana de Lafontena, ovih dana moguće je dobiti u Somboru, gdje je u toku izložba “Dali između zvijezda i basni”.

U saradnji sa “Viskonti art galerijom” iz Ljubljane, Kulturni centar “Laza Kostić” iz Sombora organizovao je izložbu čuvenog katalonskog nadrelaliste, koji je inspirisan Lafontenovim basnama napravio seriju bakroreza dorađenim akvarelom. Lafontenov “Bestijarij”, koji vrvi od čudesnih bića, inspirisao ga je da napravi ilustracije koje je prilagodio moralističkom tonu basni, tako da je njegovo djelo u ovim grafikama, “prozirno, čisto i puno svežine”, napisala je u uvodnom tekstu izložbe Kristijana Sinig-Has, direktorka Lafontenovog muzeja .

Serija bakroreza

Somborci su zahvaljujući saradnji Kulturnog centra “Laza Kostić” sa prestižnom “Viskonti art galerijom” iz Ljubljane, bili u rijetkoj prilici da u svom gradu pogledaju originalna djela poznatog španskog umjetnika

U maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru pored ilustracija poznatih basni, kao što su “Gavran i lisica”, “Konj i vuk”, “Lavlji dvor”, “Bolesni jelen”, izložene su i Dalijeve grafike iz ciklusa “Zodijak”, ciklusa “Božanski svjetovi”, kao i skluptura “Žena žirafa” u pozlaćenoj bronzi.

Seriju izloženih bakroreza Dali je uradio 1974. godine i štampana je u 250 grafičkih tabli koje se čuvaju u mnogim galerijama širom svijeta. Da je bio veliki zaljubljenik u književnost, potvrđuju njegova nadahnutost da ilustruje djela Viljema Šekspira, Benvenuta Čelinija, Dantea Aligijerija, Pjera de Ronsara, Gijoma de Apolinera, Markiza de Sada, Mao Cedunga, sve do Biblije.

“Što se njegovog stvaralaštva tiče, Dali je sazrijevao kroz nekoliko umjetničkih pravaca. Prošao je kroz impresionizam, poentilizam, kubizam i nadrealizam, da bi ponovo stigao natrag u klasicizam, iz njega opet prešao u barok, uz redovne studijske boravke u renesansi. Što se tematike tiče, vremenom ga je sve više zaokupljala religiozna tematika . Ali ono što ga je uvijek na tom putu pratilo, opšte mjesto njegove nesvodljivosti jeste prepoznatljiv pejzaž. Njegovo omiljeno mjesto, ribarsko naselje Kadakes sa svojim stijenama i maslinjacima, kao i mala luka Port Ljigat. To je nešto što prepoznajemo na velikom broju Dalijevih slika bez obzira na to u kom periodu njegovog stvaralaštva su nastale”, zapisala je Mila Krstić-Krasuljak.

Saradnja sa Ljubljanom

Somborci su zahvaljujući saradnji Kulturnog centra “Laza Kostić” sa prestižnom “Viskonti art galerijom” iz Ljubljane, bili u rijetkoj prilici da u svom gradu pogledaju originalna djela poznatog španskog umjetnika. Ovaj izuzetan događaj bio bi sigurno likovni praznik i za poštovaoce umjetnosti u Crnoj Gori.

Izložba “Salvador Dali između zvijezda i basni” u Somboru će biti otvorena do 13. maja.

Bonus video: