Simptomi koje ne smijete ignorisati

Neki virusi mogu da uzrokuju temperaturu i obično ako nije temperatura pretjerano visoka (do 38°C) nekoliko dana ste sigurni. Ali, ako imate povišenu temperaturu (između 37,5 i 38,5) duže od sedam dana obvezno se javite ljekaru.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 15:12h

Vaše tijelo vam šalje signale. Da li ih znate pročitati? Evo nekoliko simptoma koje ne biste trebali ignorisati.

-1- Neočekivani gubitak težine

Ako dođe do neplaniranog gubitka težine, te izgubite više od 5% svoje ukupne težine kroz mjesec dana ili 10 % kroz 6 mjeseci, ili do neke iznenadne promjene, npr. ako se cijeli život borite s kilogramima i tada iznenada smršavite trebali biste se javiti liječniku na pregled.

-2- Uporna temperatura

Neki virusi mogu da uzrokuju temperaturu i obično ako nije temperatura pretjerano visoka (do 38°C) nekoliko dana ste sigurni. Ali, ako imate povišenu temperaturu (između 37,5 i 38,5) duže od sedam dana obvezno se javite ljekaru. Temperatura može da bude posljedica ozbiljne infekcije iako nema drugih popratnih simptoma. Generalno, što je viša temperatura to hitnije treba dac se javite ljekaru.

-3- Kratak dah

Ako ste zdrava osoba koja uobičajeno nema problema s disanjem, a osjetite iznenadne poteškoće ili kratak dah hitno treba da se javite ljekaru. Ako imate astmu ili znate šta uzrokuje probleme sa disanjem tada treba da slijedite savjete porodičnog ljekara.

-4- Neobjašnjive promjene u radu crijeva

Ključna riječ je promjena. Neki ljudi imaju crijevnih problema godinama i ne bi trebali pomisliti kako sada zbog zatvora moraju hitno na pregled kod ljekara, iako su već razgovarali s njim o tom problemu, nego ako dođe do promjene iznenadno.

-5- Promjena u mentalnom stanju

Dezorijentacija, zbunjenost, halucinacije ili iznenadno agresivno ponašanje zahtijevaju hitnu ljekarsku pažnju.

-6- Nove ili učestalije glavobolje

Većina glavobolja je iritantna, ali nestaje sama od sebe, međutim u nekim slučajevima glavobolje signaliziraju ozbiljniji poremećaj. Glavobolja koja dođe iznenadno i pomislite kako je to najgora glavobolja u vašem životu zahtijeva hitnu ljekarsku intervenciju.

-7- Kratkotrajni gubitak vida, sposobnosti govora ili paraliza dijela tijela

Ovo mogu biti rani signali udara i što prije dođete do ljekara to ćete bolje proći.

-8- Blicevi svjetla

Ako vam se pojavljuju fleševi svjetla, a nijesu uzrokovani migrenom javite se liječniku. Osim toga simptomi na oku koji zahtijevaju hitnu ljekarsku pažnju su značajno povećanje tamnih mrlja koje plutaju pred očima, iznenadna „zavjesa“ ili osjećaj kao da gledate kroz filtar.

-9- Osjećaj sitosti iako ste malo pojeli

Ako neko vrijeme primijetite promjene u ponašanju za stolom, najedete se npr. ranije nego uobičajeno možda biste se trebali konsultovati sa ljekarom. Možda se radi o nekom poremećaju u funkcionisanju probavnog sistema.

-10- Vrući, crveni i znojni dlanovi

U nekim situacijama (stres, nervoza) izolovani su normalna stvar, ali ako se pojave zajedno javite se ljekaru.

Bonus video: