Geodeta Predrag Jovanović osumnjičen da je falsifikovao službene isprave

Osim toga, policija geodetu iz Bara sumnjiči i da je falsifikovao službene isprave, tako što je u skicu premjera unio neistinit podatak.
236 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 18:25h

Službenici Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta su tužiocu u Baru podnijeli krivičnu prijavu protiv geodete Uprave za nekretnine Predraga Jovanovića, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i falsifikovao službene isprave. Policija je krivičnu prijavu podnijela i protiv H. S. iz Bijelog Polja zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Policija vjeruje da je Jovanović u vrijeme dok je radio u Upravi za nekretnine u Baru, gdje je obavljao poslove geometra, zloupotrijebio službeni položaj na način što je “prekoračio granice svog službenog ovlašćenja i nije izvršio službenu dužnost”.

“On, kako se sumnja, nije izašao na lice mjesta radi premjera, što je bio dužan da učini, po zahtjevu stranke H. S. za uslovnu diobu katastarske parcele, već je konstatovao da je stanje snimljeno, te da izlazak na teren nije potreban, što je i ovjerio svojim potpisom. Daljom obradom predmeta, sumnja se da on nije preduzeo sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, koju je prekoračio, unoseći netačnu konstataciju u službenim spisima da na terenu, na pomenutoj parceli, postoje dva objekta u izgradnji koja ne postoje i njihova gradnja čak nije ni započeta”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Osim toga, policija geodetu iz Bara sumnjiči i da je falsifikovao službene isprave, tako što je u skicu premjera unio neistinit podatak.

“On, kako se sumnja, nije izašao na lice mjesta radi premjera, što je bio dužan da učini, po zahtjevu stranke H. S."

“Naveo je da po zahtjevu H. S. na terenu postoje dva započeta objekta - 20x11 i 15x11 metara, što je i ovjerio svojim potpisom. Na taj način je S. H. omogućio dobijanje rješenja na osnovu neistinitog sadržaja spisa. Tim rješenjem dozvoljava se upis promjene na katastarskoj parceli, ali se sada upisuje kao svojina na preduzeće 'Altenburg' d.o.o. Bar, u djelu 1/1, a shodno ugovoru o kupoprodaji nepokretnosti između ove firme i H. S., dok se u listu stavlja teret - pravno stanje 'nema dozvolu'”, opisala je Uprava policije koje su sve nepravilnosti, navodno, pronađene tokom istrage ovog predmeta u Upravi za nekretnine u Baru.

Osumnjičeni H. S. se tereti da je, kako se sumnja, dovođenjem u zabludu naveo nadležni organ da u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri neistiniti sadržaj koji može da služi kao dokaz u pravnom saobraćaju.

“Prilikom podnošenja zahtjeva H. S. je priložio kupoprodajni ugovor sačinjen između njega kao prodavca i firme 'Altenburg' kao kupca. U ovom kupoprodajnom ugovoru predmet kupoprodaje je plac i ne pominju se objekti na predmetnoj katastarskoj parceli jer oni nisu ni postojali. Građenje objekata bez građevinske dozvole predstavlja krivično djelo, a ucrtavanjem ovih objekata vlasniku se pruža mogućnost manipulacije prilikom početka izgrdanje, jer za ovaj potez gdje se nalazi predmetna parcela do sada nije usvojen DUP, a u pitanju je atraktivna priobalna lokacija”, navodi policija.

Osumnjičeni H. S. se tereti da je, kako se sumnja, dovođenjem u zabludu naveo nadležni organ da u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri neistiniti sadržaj koji može da služi kao dokaz u pravnom saobraćaju

Lažnim papirima, sumnja policija, ova parcela u priobalju je dobila zakonski osnov za dobijanje građevinske dozvole, koju bez ucrtanih objekata ne bi mogli dobiti, a budućem vlasniku i investitoru pruža mogućnost gradnje i sticanje enormne dobiti daljom prodajom ovih nepokretnosti.

“Namjera H. S. da, kako se sumnja, na opisani nelegalni način dođe do prilike da stekne materijalnu korist i namjera P. J. da mu zloupotrebom službenog položaja to omogući spriječena je akcijom crnogorske policije”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: