"TO NIJE MALI POSAO

Policija potvrdila pisanje "Vijesti": Istražuju kako rade "Tržnice i pijace"

Ukoliko tokom kontrole inspektori otkriju neke nepravilnosti, Stojković ističe da sa time upoznaju tužioca.
130 pregleda 0 komentar(a)
27.03.2019. 13:37h

Rukovodilac Ispostave kriminalističke policije u Podgorici Siniša Stojković potvrdio je „Vijestima" da je u Javnom preduzeću „Tržnice i pijace” d.o.o. prije mjesec dana počela kontrola i da još uvijek traje.

"To nije mali posao, ima da se odradi još dosta toga - rekao je on, ne precizirajući da li se kontrola radi po anonimnoj prijavi. Stojković je kazao da je "manje važno koji je povod ili kako je do toga došlo, ali da je činjenica da se kontrola radi u tom preduzeću".

"Vijesti" su objavile da je prema riječima izvora našeg lista i dokumentaciji koju je dostavio redakciji, izvršni direktor Javnog preduzeća "Tržnice i pijace" d.o.o. Miodrag Šofranac sa "odabranim saradnicima", navodno, putem raznih neregularnosti oštetio firmu za skoro milion eura.

Stojković je rekao da nema precizne podatke koliko puta je do sada vršena kontrola u tom preduzeću, ali je istakao da je ovo prva provjera od kada je on stupio na tu funkciju u novembru 2010. godine. Kada je riječ o poslovima koji su isključivo njihova nadležnost inspektori sami rade kontrolu, ističe Stojković, a ukoliko se ukaže potreba da bi im za dio kontrole bilo od pomoći angažovanje Poreske uprave, Inspekcije rada ili drugih institucija, obraćaju se i njima.

Ozbiljnije predmete, poput ovog koji je u toku u JP "Tržnice i pijace", prema njegovim riječima, radi više službenika, od kojih jedan ima veliko radno iskustvo.

Ozbiljnije predmete, poput ovog koji je u toku u JP "Tržnice i pijace", prema njegovim riječima, radi više službenika

Stojković je kazao da obavezno "reaguju" na svaku anonimnu prijavu koju dobiju.

"Ono što zavisi od nas odradimo samoinicijativno, a nakon toga konsultujemo tužioca i prezentujemo mu šta smo uradili. Stav i mišljenje tužioca presuđuju da li će se predmet procesuirati u smislu kvaliteta dokaza koji su prikupljeni. To je uobičajena procedura za sva djela", rekao je on.

Ukoliko tokom kontrole inspektori otkriju neke nepravilnosti, Stojković ističe da sa time upoznaju tužioca i sa njim se dogovaraju da li predmet treba da se procesuira ili odradi još nešto. Ako se utvrdi da za to ima osnova, nakon pretraga podnosi se krivična prijava, naglašava Stojković, napominjući da se tužilac obavještava i ukoliko se tokom kontrole ne otkriju neregularnosti, jer se "nekad može desiti da i inspektorima nešto promakne".

U zakup dva poslovna prostora

JP„Tržnice i pijace“ d.o.o. objavile su javni poziv za ustupanje u zakup dva poslovna prostora u "Šoping centru- Zelena pijaca". Prvi poslovni prostor namijenjen je za prodaju ribe iz akvarijuma i obuhvata površinu od 2,4 kvadratna metra za jedno mjesto. Početna cijena iznosi 56,00 eura po kvadratnom metru.

Drugi poslovni prostor koji se izdaje u zakup, nalazi se na prvom spratu Šoping centra na sektoru C za prodaju robe široke potrošnje (tekstil, konfekcija, kožna galanterija i drugo). Prostor je površine 29,14 kvadratnih metara, a početna cijena iznosi 21,60 eura po kvadratnom metru.

U cijenu zakupa poslovnog prostora, kako je navedeno u pozivu, nije uračunat PDV ni zavisni troškovi (električna energija, voda itd.).

Potrebnu tendersku dokumentaciju zainteresovani ponuđači ili njihovi ovlašćeni predstavnici mogu preuzeti svakog radnog dana u prostorijama preduzeća u Ulici Oktobarske revolucije broj 124. od 08 do 14,30 časova, počevši od 07. do 14. juna 2011. godine do 12.00 časova.

Javno otvaranje, na koje su pozvani svi zainteresovani ponuđači biće održano 14. juna u 12.05 časova u prostorijama “Tržnice i pijace”.

Šofranac sumnja na bliskog saradnika

Izvršni direktor JP "Tržnice i pijace" Miodrag Šofranac reagovao je na juče objavljen tekst “Oštetili firmu za milion”, za koji smatra da "predstavlja podmetnuto kukavičje jaje od pojedinaca, zaposlenih u toj firmi".

"S obzirom na metodologiju proizvoljnosti koju su primijenili prilikom obračuna sume koja je navodno pronevjerena, dugujemo im zahvalnost, što se nijesu sjetili da taj iznos pomnože sa većom cifrom, jer bi time i optužbe na naš račun bile teže", naveo je Šofranac u reagovanju.

On tvrdi da je indikativno da se radi na „spasavanju firme“ javno, u momentu kada jedan od anonimnih „moralnih kolosa“ snosi posljedice za učinjeno krivično djelo falsifikovanja.

"Očigledno, nekome ne odgovara što svoju poziciju ne može da iskoristi da pijace kojima gazduje ovo Društvo budu njegov lični „rudnik zlata“ .Blago“ koje se ubira sa pijaca ide na račun preduzeća i usmjereno je na podizanje kvaliteta pijačnih usluga, što potvrđuju rezultati rada Društva, kao i sve veće zadovoljstvo i pohvale građana pružanjem usluga, od osnivanja do danas", ocjenjuje Šofranac.

"Ovim za sada završavamo svaku dalju polemiku po ovom pitanju, a nakon sprovedene kontrole opredijelićemo naše dalje korake", zaključio je Šofranac

Prema njegovim riječima, grupa „dobronamjernih“, potpomognuta jednim od njegovih najbližih saradnika, nije se libila da u momentima njegovog opravdanog odsustva, preuzima određene radnje kako bi inscenirala probleme, a kasnije iste iskoristila za podmetanja.

"Izmišljene nepravilnosti nećemo pojedinačno komentarisati u medijima, ali ćemo svakako insistirati da nadležni državni organi sprovedu postupak kontrole u svim segmentima Društva, a radi očuvanja mog ličnog dostojanstva, ugleda saradnika i Društva u cjelini", rekao je on.

Šofranac podsjeća da su u preduzeću do sada imali više kontrola od strane različitih državnih organa, sa kojima su imali korektnu saradnju i koji do danas nijesu ukazali da je bilo nepravilnosti u radu ovog Društva.

"Ovim za sada završavamo svaku dalju polemiku po ovom pitanju, a nakon sprovedene kontrole opredijelićemo naše dalje korake", zaključio je Šofranac.

Galerija