mitropolit neće doći

Amfilohiju za sjutra zakazano suđenje zbog govora mržnje

Džomić je rekao da mitropolit nije uredno primio spise predmeta jer se nalazi na zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, a tome je, kako tvrdi obaviješten i sud.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 13:43h

Početak suđenja mitropolitu Amfilohiju, koje je zakazano za sjutra pred sudijom prekršajnog suda Larisom Begović, najvjerovatnije će biti odgođen jer su iz mitropolije crnogorsko primorske najavili da se crkveni poglavar neće pojaviti jer nije dobio poziv.

Tužilaštvo je u januaru podnijelo Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog navodnog govora mržnje.

Džomić je rekao da to ne znači da on negira sud i da se neće odazvati pozivu ali da je “prvo potrebno da uredno i blagovremeno primi poziv i prekršajnu prijavu”

Iz mitropolije je saopšteno da se mitropolit neće pojaviti na zakazanom suđenju jer nije dobio poziv.

Kako stoji u saopštenju koje potpisuje podgorički paroh Velibor Džomić, koordinator pravnog savjeta mitropolije, mitropolit nije uredno primio i spise predmeta jer se nalazi na zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, a tome je, kako tvrdi obaviješten i sud.

“Činjenica je da je prekršajni postupak pokrenut protiv mitropolita Amfilohija kao građanina. Iz tog razloga samo mitropolit Amfilohije može primiti poziv za suđenje, što se ovom prilikom nije desilo, a organ za prekrpšaje već posjeduje tu informaciju na osnovu dostavnice", navodi se u Džomićevom saopštenju.

On dodaje da to ne znači da on negira sud i da se neće odazvati pozivu ali da je “prvo potrebno da uredno i blagovremeno primi poziv i prekršajnu prijavu”.

“Pojedini mediji su, sudeći po određenim napisima i izvještajima, već unaprijed “presudili” mitropolitu Amfilohiju čime se vrši svojevrsni spoljašnji pritisak na sud i prije početka suđenja, a čitav prekršajni postupšak derogira tako što se on predstavlja samo kao očekivana posljedica pojedinih “medijskih presuda” koje su nedopustive u pravnoj državi i demokratskom društvu. Interesovanje medija je razumljivo ali nije dozvoljeno da se negira i potire Ustavom zagarantovana pretpostavka nevinosti svakog čovjeka”, navodi Džomić.

On smatra da je ovaj prekršajni postupak samo jedan od više desetina koji se vode u Crnoj Gori i kao takav ne može biti spektakularan.

Preporučujemo za Vas