Debljina je krivac za polovinu prijevreminih smrti

Obično je najnormalniji postupak da se skupim ljekovima ili postupcima liječe posljedice debljine, a da se sama debljina (osnovna bolest) kao takva ne liječi, odnosno ako se i upućuje na njeno liječenje, ono se prepušta samom pacijentu.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 13:13h

Bolesti koje uzrokuje prekomjerna tjelesna težina su prije svega poremećaji kardiovaskularnog sistema, koji počinju kao metabolički sindrom. Uzrokuju oko 50 posto smrti u zapadnom svijetu ili jako smanjuju kvalitet života, prenosi net.hr.

Debljina znatno utiče na zdravstveno stanje čovjeka. Što je težina veća u odnosu na poželjnu, veći su rizici za razvoj različitih bolesti. Zbog toga debljinu samu treba posmatrati kao bolest, a njeno liječenje kao prevenciju najrazličitijih bolesti. Ipak, uprkos svemu, debljina se za sada samo deklarativno smatra bolešću.

Obično je najnormalniji postupak da se skupim ljekovima ili postupcima liječe posljedice debljine, a da se sama debljina (osnovna bolest) kao takva ne liječi, odnosno ako se i upućuje na njeno liječenje, ono se prepušta samom pacijentu. Kao posljedica debljine javljaju se mnoge bolesti – od šećerne bolesti, žučnih kamenaca i bolesti krvnih sudova do nekih opasnijih bolesti.

Bonus video: