Policija provjerava JP "Tržnice i Pijace", firma oštećena za milion?

Šofranac je "sa gnušanjem" odbacio sve te optužbe, tvrdeći da su papiri koji su dostavljeni redakciji "istrgnuti iz konteksta".
143 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Šofranac, Foto: Luka Zeković
Miodrag Šofranac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2011. 09:08h

Izvršni direktor preduzeća "Tržnice i pijace" Miodrag Šofranac je potvrdio "Vijestima" da "najviši državni organi, inspekcijski i policijski" ovih dana, po anonimnoj prijavi, vrše provjere u toj firmi.

Prema riječima izvora “Vijesti” i na osnovu dokumentacije koja je dostavljena redakciji, Šofranac je sa "odabranim saradnicima", navodno, putem raznih neregularnosti oštetio firmu za skoro milion eura.

"Sve pijace, koje su u vlasništvu tog preduzeća, predstavljaju "rudnik zlata", tvrdi sagovornik “Vijesti”, ali su "najveće nepravilnosti zabilježene na pijaci u Tuzima, Kamionskoj i Stočnoj, dok je najmanje neregularnosti evidentirano na Maloj pijaci".

Šofranac je "sa gnušanjem" odbacio sve te optužbe, tvrdeći da su papiri koji su dostavljeni redakciji "istrgnuti iz konteksta", što će utvrditi "najviši državni organi, inspekcijski i policijski" koji ovih dana, po anonimnoj prijavi, vrše provjere u firmi.

Pijaca u Tuzima je „posebna priča", tvrdi izvor „Vijesti”, jer u ugovorima sa zakupcima nigdje nije navedena kvadratura po kojoj se naplaćuje sve što se izda u zakup, nego se cjenovnik određuje po dužnom metru. U dokumentaciji je navedeno da je mjesečni prihod pijace u Tuzima za 2009. godinu u prosjeku iznosio 16.410 eura.

Ako je cijena jednog metra kvadratnog ranije iznosila 28 eura, prema toj računici, tvrdi sagovornik, dolazi se do zaključka da ta pijaca ima samo 586 kvadratnih metara, "što nije tačno, jer ima preko 5.000 kvadrata".

Prema dokumentaciji, na toj pijaci se kao zvaničan podatak prikazuje da je godišnji prihod sa pijace u Tuzima 190.000 eura.

"Ako, na primjer, računamo da pijaca u Tuzima ima samo 3.000 metara kvadratnih koje pomnožimo sa 28 (cijeni po kvadratu) dobija se iznos od 84.000 eura. Kada se taj iznos pomnoži sa 12 mjeseci, dobija se cifra od 1.008.000 eura, od koje, kada se oduzme zvaničan podatak o godišnjoj zaradi od 190.000 godišnje, preostaje 818.000 eura viška", navodi sagovornik "Vijesti".

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: