Svjedok: Čikić se pravio da je slijep, a tajno je čitao novine

Rajković je ispričao da je boravio u bjelopoljskom zatvoru od početka marta do maja 1994. te da je bio zatočen u sobi broj 7 sa osam osoba među kojima je bio i Čikić
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 08:28h

Saslušanjem svjedoka Ilije Rajkovića iz Plava i Umera Hadžića iz Rožaja, pred sudijom Rahmom Bandom u Osnovnom sudu u Bijelom Polju juče je nastavljen glavni pretres Ibrahimu Čikiću zbog klevete, po privatnoj tužbi devetorice Bjelopoljaca. Tužioci Luka Bulatović, dr Karišik, dr Vučić Popović, Milko Kljajević, Dušan Obradović, Vukić Šuković, Blažo Marijanović, Radoman Vuković i Radojko Veličković, preko punomoćnika advokata Radivoja Šukovića, terete Čikića da ih je 2008. godine oklevetao u knjizi “Gdje sunce ne grije“ koja je u nastavcima objavljivana u „Vijestima“ od 20. novembra do 20. decembra iste godine.

Rajković je ispričao da je boravio u bjelopoljskom zatvoru od početka marta do maja 1994. te da je bio zatočen u sobi broj 7 sa osam osoba među kojima je bio i Čikić. Kazao je da je odnos službenika prema njemu i ostalim zatvorenicima bio korektan.

"Znao se i poštovao kućni red isto kao u vojsci. Čikićev krevet je bio do mog. Izbjegavao je da šeta, iako je to bila obaveza svih. Čini mi se da je bio „čisti folirant“, pravio se da je slijep a tajno je čitao novine.

Mogu da kažem da je tek što sam došao bio muslimanski praznik Ramazan. Čikić me pitao da li mu dozvoljavam da klanja, naravno da nijesam imao ništa protiv jer sam se sa muslimanima i ranije družio. U našoj sobi je bilo još muslimana, ali nijesu klanjali" ispričao je Rajković.

Čikiću se sudi u odsustvu a njegov branilac Aleksandar Vojinović iz Podgorice u cjelosti je prigovorio iskazu svjedoka a posebno na činjenici što je izjavio da je Čikić „folirant“ po pitanju vida.

"On nije kompetentan da o tome donosi sud već postoje stručnjaci čija je to specijalnost i profesija" dodao je Vojinović.

Hadžić je takođe govorio o korektnom odnosu službenika zatvora i upravnika Luke Bulatovića prema pritvorenicima. Rekao je da je 24 dana proveo sam u ćeliji te da ga niko nije maltretirao.

"Da li su drugi maltretirani ne znam, ali ćelija u kojoj sam boravio bila je izuzetno vlažna i sijalica bi odmah po montiranju crkavala. Smatram da sam kataraktu očiju dobio upravo tu usljed tih uslova.Vodili su Čikića i mene na kliniku u Podgoricu i tada sam na osnovu reakcije doktora primijetio da je stanje sa Čikićevim vidom alarmantno. Ali, to je moj zaključak" kazao je Hadžić .

Na početku svog izlaganja rekao je da je u pritvoru bio u grupi i članova i simpatizera SDA, iako nije bio član te stranke.

Glavni pretres se nastavlja 6. jula.

Bonus video: