Četiri efektna načina da pobijedite stres

Ovo su jednostavne tehnike uz pomoću kojih ćete povratiti osjećaj mira i pribranosti. Za njihovu primjenu nije potrebno više od 5 minuta, a nervoza će, vjerovali ili ne nestati!
0 komentar(a)
stres, Foto: Www.1.bp.blogspot.com
stres, Foto: Www.1.bp.blogspot.com
Ažurirano: 07.06.2011. 16:56h

Duboko disanje

    Disanje umnogome može da poveća ili smanji efekte stresa: ako dišete brzo i plitko, organizam već ulazi u stanje stresa, smanjuje se dovod kiseonika, a sve to slabi rad mozga.

    Pravilno disanje, kojim značajno eliminišemo stress iz organizma, jeste disanje iz stomaka. Treba disati polako i to tako da prvo vazduh ispuni stomak, a onda i pluća, sve to brojeći do četiri.

    Zatim polako izdišite, prvo ispuštajući vazduh iz pluća, a onda iz stomaka, brojeći do četiri. Na ovaj način dišite više puta na dan po nekoliko minuta

    Umjesto kafe čaj

    Ako pijete dvije do tri šoljice (ali zaista šoljice) dnevno, nije toliko pogubna.

    Međutim, zeleni i crni čaj su zdraviji.

    Britanski naučnici tvrde da zeleni i crni čaj pomažu bržem oporavku od stresa, a kako sadrže i kofein, takođe znatno podižu energiju i koncentraciju.

    Kafa takođe podiže energiju, s tim što su od nje neki ljudi nervozniji.

    Mirisna ulja

      Nekoliko kapi eteričnog ulja ruže na vratu i ramenima doprinosi osjećaju mira i opuštenosti.

      Špansko istraživanje utvrdilo je da se ljudima koji su se osvježili tim eteričnim uljima snizio krvni pritisak i sporije su disali. Taj osjećaj obezbjeđuje i lavanda, metvica i kamilica, a limun, pomorandža i grejpfrut povećavaju nivo energije.

      Vratite osjećaj kontrole

        Ako imate osjećaj stalne trke, prenatrpanosti obavezama, te da vam stvari usljed toga izmiču kontroli, pokušajte sa jednostavnim trikom ponovnog zadobijanja kontrole: napravite listu manjih zadataka koji se lako i brzo završe, (npr. sređivanje radnog stola, polica, čišćenje torbice, brisanje suvišnih datoteka s kompujtera…). Čak i obavljanje malih zadataka pomaže u sticanju osjećaja kontrole nad životom.

        Bonus video: