Rešad: Ranjen jesam, ali ne znam ko je pucao na mene i ne pridružujem se gonjenju

“Nikada nijesam vidio Ajkovića i Vulevića i njihova imena ne znače mi ništa”, rekao je juče Meta B. Rešad iz Ciriha.
930 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 10:54h

“Nikada nijesam vidio Ajkovića i Vulevića i njihova imena ne znače mi ništa”, rekao je juče Meta B. Rešad iz Ciriha, pred krivičnim vijećem sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja Zlatku Z. Ajkoviću i Vuku R. Vuleviću, optuženi da su u “Insajderu” u Cirihu 16. aprila 1999. godine ubili Faiza Kadrića, a ranili još petoricu mladića.

Rešad kaže da je te večeri bio na piću sa bivšom djevojkom i prijateljicom u “Insajderu”, te da je dok je listao časopis čuo galamu, gužvu i pucnjavu. Sudija je kazala da je pred državnim tužiocem u Švajcarskoj izjavio da je vidio momka kako drži pištolj.

“Vidio sam da je držao ispruženu ruku, a pretpostavljam da je pucao. Danas se ne sjećam da sam vidio osobu sa pištoljem u ruci. Taj iskaz nije tačan i volio bih da mi pokažete original. Nijesam pominjao da neka osoba drži pištolj u ruci, već sam rekao da neka osoba samo drži ispruženu ruku. Nijesam pominjao pištolj. Kako ne znam ko je pucao na mene i pogodio me u nozdrvu, ne pridružujem se krivičnom gonjenju. Čuo sam čaršijske priče da su se dvije grupe sukobile srpska i muslimanska”, kazao je Rešad.

Murić: Nisam pominjao imena

Nedžad A. Murić iz Švajcarske, rekao je da je sa Porčom i Kadrićem pošao u “Insajder”, da nisu uspjeli da naruče piće, čula se komanda “lezite dole”. Kaže da ne zna ko to viče, ali kada se okrenuo, vidio je čovjeka sa pištoljem u ruci.

“Na srpskom je rekao 'lezite dole'. Počeo je da puca. Zalegao sam i osjetio sam da sam ranjen”, izjavio je juče svjedok. Međutim, sudija je pročitala iskaz koji je dao tužiocu IV kantona u Cirihu u kojem se navodi da poznaje Ajkovića, koji je bio te večeri u lokalu sa još nekoliko drugova.

“Ajković je bio obučen u crno-bijelu jaknu. Imao je pištolj u ruci, povikao je “lezite dolje” i pucao više puta. Iz njegove grupe još neko je pucao. Čuo sam od drugih da je dva puta pucao u glavu Kadriću, a kada je pao još jednom u tijelo”, pročitala je sudija njegov iskaz iz Ciriha.

“Ja to nijesam kazao. Nije to tačno da sam rekao državnom tužiocu, da je Ajković bio u kafiću i da je pucao. Prvi put sam saslušan u bolnici i nijedno ime nisam pomenuo. Tada sam bio ljut, pa da je i moj otac pucao pomenuo bih i njega. I na saslušanju kod državnog tužioca nisam pominjao nijedno ime”, rekao je Murić i nastavio.

“Taj momak što je pucao, bio je iza mojih leđa i iza šanka. Držao je crni veliki pištolj u obje ruke ispružene. Momak koji je pucao bio je mršav, visok oko 185 centimetara, crn, srednje građe, kratko ošišan. U lokalu sam čuo pet pucnjeva. Niko nije pucao osim ovog momka, u to sam siguran. Nijesam čuo za Ajkovića i Vulevića i ne poznajem ih”, rekao je Murić nakon što je pogledao optužene na predlog advokata Borivoja Đukanovića. Svjedok se nije pridružio krivičnom gonjenju protiv optuženih.

Na pitanja sudije da li je musliman i da li se družio sa ljudima ostalih vjeroispovijesti, Murić je kazao da se, osim sa muslimanima, družio i sa ljudima ostalih vjeroispovijesti.

Advokat Borivoje Đukanović je prigovorio sudji da pitanjima pokušava da spasava optužnicu koja predstavlja brod koji tone i nema mu spasa. On je podsjetio da Murić 17. i 24. aprila u bolnici u Švajcarskoj, kada je davao izjavu, nije pominjao imena, a da se tek kod državnog tužioca pominje da je Ajković pucao. Kada dođe procesna mogućnost, odbrana će tražiti da se ovi zapisnici izdvoje iz sudskih spisa.

Porča se svađao sa Canetom

Suad B. Porča iz Visokog u BiH, ispričao je da se prije pucnjave u “Insajderu”, posvađao sa vlasnikom Srđanom zvanim Cune.

“Posvađao sam se sa Cunetom. Bilo je neko komešanje, tuča i vika. Razmijenili smo uvrede, a ubrzo nakon toga je počela pucnjava. Čuo sam 10-15 hitaca u kafiću. Neko je povikao “lezite dole”. Bacio sam se na pod. Ne znam kako sam pogođen. Pucnji su dolazili iz pravca toaleta ili ulaznih vrata”, rekao je svjedok. Sudija ga je upozorila da u istrazi nije pominjao svađu sa Cunetom.

“Sa Cunetom sam se raspravljao zbog toga što se on prethodne večeri posvađao sa Izetom Lubenovićem oko isplate oko 300 franaka. On je meni rekao neke uvredljive riječi i uzvratio sam. Opsovao sam ga. Upućivali smo uvredljive riječi jedan drugome. Ne znam motiv zbog čega se pucalo na nas te večeri 16. aprila.

Možda je ova rasprava nas dvojice bila povod da se zapuca na nas. Nikada nisam čuo za Ajkovića i Vulevića, niti sam ih ranije ikada vidio. Nisam vidio ko je pucao”, izjavio je Porča. On se nije pridružio krivičnom gonjenju protiv optuženih, niti je tražio naknadu štete.

Rajko V. Rončević kazao je da je sa Ajkovićem bio u “Insajderu” kada je ubijen Kadrić. On je ispričao da je motiv odlaska bio razgovar sa vlasnikom lokala u vezi sklapanja braka sa izvjesnom djevojkom.

“Vlasnik lokala Srđan zvani Cune je stajao za šankom sa četiri drugara. Nakon kraćeg vremena, ušla je vreća grupa momaka. Prišao im je Cune i nakon nekoliko minuta nastala je galama i vika. Neki momak je povikao “lezi dole”. Držao je pištolj u ruci. Stajao je između toaleta i šanka. Počela je pucnjava, pa sam zalegao sa Ajkovićem. Kada je prestala, pobjegli smo kroz kuhinju. Ova priča je istinita”, tvrdi Rončević.

Prema navodima optužnice Lepe Medenice, zamjenika višeg državnog tužioca, Vulević i Ajković su 16. aprila 1999. oko 21 sat u ciriškom kafe-baru “Insajder”, u dogovoru sa još jednom osobom, pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića.

Bonus video: