Snižavanje triglicerida kod dijabetičara normalizuje šećer u krvi?

161 pregleda 0 komentar(a)
šećer, dijete, Foto: Shutterstock
šećer, dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2018. 17:14h

Povišene masnoće u krvi povećavaju rizik od bolesti srca, a možda i dijabetesa tipa II. Novo kliničko ispitivanje jednog lijeka po prvi put je pokazalo da znatno snižavanje triglicerida kod dijabetičara, tokom vremena, poboljšava osjetljivost na insulin, tako da lakše mogu da održe normalne vrijednosti šećera u krvi.

Volanesorsen, eksperimentalni lijek za snižavanje lipida, poboljšava osjetljivost na insulin i kontrolu glukoze, znatno smanjujući ukupni hemoglobin A1c, standardno kliničko mjerenje za nivo glukoze u krvi kod dijabetičara.

Petnaest odraslih bolesnika sa dijabetesom tipa II i povišenim masnoćama uzimali su volanesorsen tokom 12 nedelja. Trigliceridi su im se snizili za 69 odsto, a osjetljivost na insulin pojačala se za 57 odsto. Isto tako, poboljšani su bili i testovi visine nivoa glukoze, uključujući i hemoglobin A1c.

Rezultati ispitivanja, koje su sproveli naučnici sa Medicinskog fakulteta Perelman pri Univerzitetu u Pensilvaniji, objavljeni su u časopisu Diabetic Care.

Koautor studije Ričard Danbar kaže da rezultati dokazuju efikasnost lijeka, jer je njegovim upotrebom poboljšana osjetljivost na insulin, ali i znatno poboljšan nivo hemoglobina A1c, prenosi Telegram.

"Kod većine slučajeva treba puno mjeseci da se poboljša hemoglobin A1c, pa je vrlo značajno to što se poboljšanje desilo u kratkom roku", ističe on.

"Sa naučne strane, ovi rezultati su dokaz da snižavanje triglicerida povećava osjetljivost na insulin, ali oni idu i korak dalje jer dovoljno olakšavaju temeljne metaboličke probleme ključne za poboljšanje dijabetesa", navode naučnici, prenosi B92.

Bonus video: