Baranin Zoran Drešić bio glavna narkoveza sa Brazilom

"Srpski i crnogorski kriminalci postaju sve veća prijetnja u svjetskoj trgovini kokaina" tvrdi Ken Galager, direktor za evropske operacije u SOCA.
1999 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2011. 10:00h

Afera "vrša za jastoge", krijumčarenje više od 250 kilograma kokaina velike čistoće, koji je na ulicama engleskih gradova trebalo da postigne cijenu od oko 60 miliona eura, dobila je sudski epilog u četvrtak, 2. juna kada su petorica njenih aktera, od kojih jedan crnogorski državljanin, osuđeni na ukupno 104 godine zatvora.

Nekoliko britanskih štampanih i onlajn medija, među kojima i “Ekonomist”, izvijestili su o ovome. Takvo zanimanje motivisano je time da su specijalizovane britanske agencije za borbu protiv šverca droge, uvrstile "balkanski kartel" na listu svojih prioriteta.

Štaviše, ne samo Britanci, nego i cijela su Britanija, Francuska i Italija dogovorile podjelu oko toga koja će da aktivnije biti prisutna u kojoj državi iz regiona.

Drešić važna figura

Za Crnogorca Zorana Drešića iz Bara, britanski istražitelji Specijalne jedinice za teški kriminal u britanskoj Agenciji za borbu protiv organizovanog kriminala SOCA, ustanovili su da je bio veza između grupe kriminalaca u Brazilu, koje je vodio Goran Nešić s jedne i balkanskog lanca distributera s druge strane.

Time je razbijena južnoamerička ekspozitura "balkanskog kartela".

Drešić je bio važna figura u ovom kriminalnom lancu, zadužen da sprovede operacije u Britaniji. Prema odluci sudije u Kingstonu na Temzi, a to je predgrađe Londona, Drešić će od četvrtka nadalje da provede 24 godine u britanskom zatvoru.

Time je razbijena južnoamerička ekspozitura "balkanskog kartela". Tako ove kriminalce iz regiona, ako su u narkobiznisu, zovu istražitelji britanske SOCA, koji su objasnili pozadinu akcije izvedene prije godinu dana.

Poslije Baranina, u Brazilu „pao” Ciga

Prije tačno godinu dana, britanska granična policija presrela je u vodama kod ostva Vajt ribarski brod Galvad-U-Mor. Uhapšen je vlasnik broda, Džejmi Grin i još četvorica, među kojima Drešić, koji je prvo tvrdio da se zove Veljko Protić, ali se ustanovilo da mu je pasoš sa tim imenom falsifikovan.

Posada je zatečena kako pretovaraju 11 vodonepropusnih torbi sa drogom, koje su bile potopljene u vodama Lamanša, maskirane kao vrše za jastoge. Ideja kriminalaca je bila, kako objašnjavaju istražitelji, da ako ih neko nešto pita, kažu da su ribari i da su naveče postavili vrše, a sjutradan idu da provjere jesu li vrše pune.

Njihov ključni predstavnik u Velikoj Britaniji, bio je upravo Zoran Drešić

Tovar sa kokainom je ispušten sa broda za prevoz kontejnera “Oriane” koje je pod panamskom zastavom plovio i još plovi, na ruti Rio de Žaneiro – belgijska luka Antverpen. Ili se zasada nije otkrilo, ili informacija o tome nije dosutpna, ko je bacio toliku drogu sa “Oriane”.

Portparol SOCA „Vijestima” je saopštio da sve upućuje na regionalnu vezu između uhapšenih krijumčara i kriminalnih grupa na Balkanu, specijalizovanih za trgovinu drogom.

"Njihov ključni predstavnik u Velikoj Britaniji, bio je upravo Zoran Drešić" kazao je „Vijestima” portparol u SOCA.

Britanska agencija za borbu protiv teškog kriminala je u posjedu dokaza koji pokazuju da je "Drešić bio dio mreže koji se prostirala od Brazila, preko Velike Britanije do balkanske mafijaške grupe pod vođstvom ozloglašenog kriminalca i bjegunca pred zakonom Gorana Nešića–Cige, a koja je razbijena u Brazilu prošlog mjeseca.

Prema podacima SOCA-e, koji su objavljeni i u britanskim medijima, tom je prilikom uhapšeno 34 pripadnika Nešićeve kriminalne organizacije, od toga 18 iz bivše Jugoslavije, najviše iz Srbije, ali i Crne Gore, BiH, Hrvatske.

Ostali su bili Turci, Kolumbijci, Južnoafrikanci.. Crnograc Zoran Drešić bio je, kako se pokazalo, posrednik između južnoameričke ekspoziture i balkanskog lanca distributera.

Balkanci više neće samo da posreduju

Drešićevo hapšenje i bacanja vrša nije bez konteksta. Veze između Južne Amerike i balkanskih kriminalaca postale su sve očitije nakon prošlogodišnjeg hapšenja Duška Šarića u Pljevljima, u okviru akcije italijanske policije.

Ta akcija, kao i druga od prije dvije godine „Balkanski ratnik”, u kojoj je zaplijenjeno više od dvije tone kokaina su pokazale da se balkanske kriminalne grupe više ne zadovoljavaju samo posredovanjem u trgovini drogom.

"Srpski i crnogorski kriminalci postaju sve veća prijetnja u svjetskoj trgovini kokaina

Ipak, čim su pokazale da su im ambicije globalne, privukle su pažnju svih važnih evropskih agencija za borbu protiv organizovanog kriminala i narkotrafikinga i američke specijalizovane agencije DEA.

"Srpski i crnogorski kriminalci postaju sve veća prijetnja u svjetskoj trgovini kokaina" tvrdi Ken Galager, direktor za evropske operacije u SOCA.

Uglavnom, prema informacijama iz SOCA-e, karakter "balkanskog kriminala" se mijenja i u Britaniji. Kriminalci kojima je materinji jezik albanski u Britaniji su uglavnom bili u prostituciji, odnosno trafikingu, ali se polako prestrojavaju prema drogi.

U Njemačkoj su Kosovari i Albanci već dugo u trgovini heroinom, koji su kupovali od posrednika. Albansku mafiju, koja se oslanja na povjerljive klanovske veze, sugerišu u SOCA, karakteriše manja spektakularnost, geografska raširenost, a "balkanski kartel", kojeg uglavnom vode Srbi, velika ambicioznost.

Ovaj kartel eliminisao je posrednike i krenuo direktno u Južnu Ameriku. Orijentisan je bio na trgovinu kokainom, koji je nabavljao direktno od proizvođača, a za njen transport koristili su uglavnom crnogorske i hrvatskim pomorce. Evropsku distribuciju obezbijedili su sarađujući sa kriminalnim grupama sa teritorija bivše Jugoslavije.

Aktivne službe iz regiona

Prema podacima SOCA, jedan od najvećih udara na balkanski kartel odvijao se prije dvije sedmice u Španiji, kada je u dvije pošiljke otkriveno više od 700 kilograma kokaina iz Brazila.

Britanci su fokusirani na Srbiju, Crnu Goru i Kosovo

Tu akciju pod kodnim imenom “Dogma” vodile su agencije iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a rezultirale su hapšenjem više državljana Hrvatske, Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Logično, postavlja se pitanje kako to da su službe u regionu odjednom postale tako jako uspješne.

Radi se o tome da su se evropske agencije povezale sa onima iz bivše Jugoslavije na razbijanju organizovanog kriminala. Razbijanje balkanskog kriminala je evropska operacija - kažu u SOCA.

U Hrvatskoj su tako jako prisutni Italijani i Francuzi - sa time da Francuzi i regionalne operacije vode iz Zagreba. Britanci su fokusirani na Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

Uspješna borba protiv organzivanog kriminala je jedan od najvećih i najvažnijih zahtijeva koji EU postavlja pred kandidate i potencijalne kandidate. Rijetko koji evropski uslov može da se mjeri s ovim i rijetko koji, ako se ne ispunjava, izaziva veću iritaciju i nezadovoljstvo u EU.

Bonus video: