NJEMCI NAJBOLJI

Kristijan Markelej dobio Zlatnog lava na Bijenalu u Veneciji

“Sat” Markleja, dobitnika Zlatnog lava za najboljeg umjetnika, 24-časovni je rad koji je sastavljen od filmskih momenata čiji su karakteri u interakciji sa djelovima vremena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2011. 20:31h

Najboljim nacionalnim paviljonom na 54. Bijenalu umjetnosti u Veneciji proglašen je njemački, u kojem je predstavljen Kristof Šlingenzif, svestrani umjetnik koji je preminuo prošle godine, dok je Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na međunarodnoj izložbi “Iluminacije” dobio američki umjetnik Kristijan Marklej, za rad “Sat”, prenosi SEEcult.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada 54. Bijenala, koje je od 4. juna otvoreno i za najširu javnost, kustoskinja njemačkog paviljona Suzan Gensajmer zahvalila je svima koji su joj pomogli da završi postavku poslije smrti Šlingenzifa u avgustu 2010.

Zvijezde svečane ceremonije na Đardinima bili su i dobitnici Zlatnog lava za životno djelo – austrijski umjetnik Franc Vest i američka umjetnica Elen Startervant

“Sat” Markleja, dobitnika Zlatnog lava za najboljeg umjetnika, 24-časovni je rad koji je sastavljen od filmskih momenata čiji su karakteri u interakciji sa djelovima vremena. Marklejev “Sat”, kako je istakao žiri 54. Bijenala, predstavlja “majstorsko djelo”, koje “pomjera granice umjetnosti i okruženja”.

Srebrnog lava za najboljeg mladog umjetnika dobio je Haron Mirca, rođen 1977. godine u Londonu.

Specijalno priznanje žirija 54. Bijenala dobili su litvanski paviljon i švedska umjetnica Klara Liden, koja se predstavila instalacijom sastavljenom od kanti za đubre sa otpacima prikupljenim sa ulica različitih gradova.

Zvijezde svečane ceremonije na Đardinima bili su i dobitnici Zlatnog lava za životno djelo – austrijski umjetnik Franc Vest i američka umjetnica Elen Startervant.

Bijenale u Veneciji mjesto gdje su umjetnici dobrodošli

Predsjednik Bijenala u Veneciji Paolo Barata izrazio je zadovoljstvo posjetom izložbama tokom protekla tri dana vernisaža, a posebnu zahvalnost je izrazio umjetničkoj direktorki Biče Kuriger, koja nje više od godinu i po dana radila na pripremi 54. Bijenala, na kojem, uz 89 nacionalnih paviljona, učestvuje i više od 80 umjetnika na centralnoj izložbi “Iluminacije”.

Ističući važnost pluralizma glasova, Barata je naglasio i da Bijenale u Veneciji predstavlja mjesto gdje su umjetnici dobrodošli, uključujući i mlade.

Barata je rekao da 54. Bijenale ukazuje predstavljenim radovima na različite vrste odgovornosti, a posebno je istakao radove koji su zapravo izraz ironije o nama samima, onome što uzimamo zdravo za gotovo i onome što su klišei današnjice.

Umjetnička direktorka 54. Bijenala Biče Kuriger, zahvaljujući umjetnicima i ističući njihovu posvećenost i inspirativnu energiju, posebno je odala priznanje i žiriju koji je imao, kako je rekla, intenzivan i naporan posao.

Žiri 54. Bijenala činili su umjetnik Hasan Kan iz Egipta (predsjednik), kritičarka i kustoskinja Kristin Masel iz Francuske, direktorka Muzeja moderne i savremene umjetnosti u Bolcanu Leticija Ragalja iz Italije, kustoskinja i kritičarka Kerol Jingua Lu iz Kine i kultni američki filmski reditelj, pisac, umjetnik i kolekcionar Džon Voters. Bijenale umjetnosti otvoreno je do 27. novembra.

Todosijeviću “Unicredit” nagrada

Srpski umjetnik Dragoljub-Raša Todosijević, dobitnik novoustanovljene “Unicreditove” Venecijanske nagrade na 54. Bijenalu u Veneciji, vidi to priznanje kao podsticaj za mlade umjetnike i pokazatelj da treba ostati dosljedan sebi.

“Zadovoljan sam, nisam očekivao ni da idem na Bijenale, a kamoli da dobijem nagradu”, izjavio je Todosijević za portal SEEcult.org na Bijenalu u Veneciji.

Todosijević je istakao da je ta nagrada jako važna za mlade ljude u Beogradu i šire – kao pokazatelj da stvari nisu na mrtvoj tački. “U sadašnjem trenutku, to je podsticaj za mlade ljude. Daje nadu mladim ljudima”, rekao je Todosijević, koji je “Unicreditovu” nagradu, vrijednu 150.000 eura, dobio za izložbu “Svjetlost i tama simbola” u Paviljonu Srbije na 54. Bijenalu u Veneciji.

“Unicreditova” venecijanska nagrada dodijeljena je Todosijeviću za izložbu koja prikazuje “duboko viđenje istorije i izazova nametnutih ideologijama u centralno-istočnoj Evropi, a umjetnik sve to komunicira kroz veoma snažan pristup”, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili članovi Naučnog komiteta “Unicredita” - Valter Gvadanjini, Luka Masimo Barbero, Lorand Heđi i Angelika Nolert, kao i članovi najvišeg menadžmenta “Unicredita”.

Preporučujemo za Vas