Uprava policije reagovala na tvrdnje italijanskog istraživača: Nismo centar kriminala

Crnogorski kriminalci ne djeluju na međunarodnom planu
55 pregleda 0 komentar(a)
policija, Foto: Arhiva Vijesti
policija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.06.2011. 10:09h

Prema izvještajima specijalizovanih svjetskih bezbjednosnih agencija, precizno su definisani centri i nosioci organizovanog kriminala na Balkanu.

U tim dokumentima u Crnoj Gori nije pozicionirana kriminalna organizacija koja djeluje na međunarodnom planu, ali je konstatovano učešće naših državljana u regionalnom i međunarodnom organizovanom kriminalu, saopštila je portparolka Uprave policije Tamara Ralević.

Ona je reagovala na tekst italijanskog istraživača Matea Albertinija iz Milana, koji je prenijet u “Vijestima” od 2. juna, a govori o saradnji crnogorske i balkanske mafije sa italijanskim mafijaškim grupacijama “po principu međunarodne korporacije” i konstatuje da su Crna Gora i Kosovo postali centar mafijaške razmjene.

“Cijenimo napore italijanskog nezavisnog istraživača Matea Albertinija da kroz istraživanje prikaže određene bezbjednosne rizike i opasnosti na Balkanu i Evropi. Na osnovu njegovih stavova očigledno je da nije raspolagao relevantnim podacima referentnih svjetskih bezbjednosnih agencija, pa i policijskih organizacija na prostoru Jugoistočne Evrope”, navela je ona u reagovanju.

Rezultati koji se ostvaruju u borbi protiv organizovanog kriminala, droga i drugih transnacionalnih krivičnih djela jasna su poruka tim strukturama da u Crnoj Gori ne mogu naći utočište

Izvještaje tih bezbjednosnih agencija, dodala je, potvrdile su okončane međunarodne policijske operacije, kroz hapšenje, izručenja i procesuiranje pripadnika tih kriminalnih organizacija u Crnoj Gori, Italiji i državama u regionu.

Realizovali pet policijskih operacija

“Visok nivo bezbjednosti u Crnoj Gori, profesionalno djelovanje bezbjednosnog sistema i međunarodna policijska saradnja, garancija su da se neće ostvariti predviđanja Albertinija o dislokaciji centara mafijaške razmjene iz susjednih država u Crnu Goru.

Rezultati koji se ostvaruju u borbi protiv organizovanog kriminala, droga i drugih transnacionalnih krivičnih djela, hapšenje vođa i članova kriminalnih grupa, jasna su poruka tim strukturama i centrima da u Crnoj Gori ne mogu naći utočište i prostor za kriminalno djelovanje”, istakla je ona.

Ralević je podsjetila da je crnogorska policija samo u posljednjih nekoliko mjeseci realizovala pet policijskih operacija, od kojih su četiri u saradnji sa referentnim bezbjednosnim službama i agencijama Engleske, Njemačke, Španije i BiH.

Nije kompetentno koristiti tekstove raznih medija

“Kao profesionalna bezbjednosna organizacija, crnogorska policija je, kako navodi i istraživač Albertini, kroz partnersko djelovanje sa italijanskom i drugim policijama, u posljednjem periodu pronašla i lišila slobode više lica koja se potražuju u okviru međunarodnih policijskih operacija 'Šah mat' i 'Loptice'.

“Crnogorska policija i drugi nadležni organi su u slučaju Sokovića postupili isključivo u skladu sa Ustavom"

Među tim licima su i dva, koje italijanske bezbjednosne agencije tretiraju kao organizatore i vođe organizovanog kriminala na prostoru više evropskih država”, tvrdi ona.

Portparolka se još jednom osvrnula na ocjenu o neupućenosti Albertinija, kroz njegovu analizu puštanja na slobudu Gorana Sokovića, optuženog da je jedan od organizatora u “Balkanskom ratniku”.

“Crnogorska policija i drugi nadležni organi su u tom slučaju postupili isključivo u skladu sa Ustavom, zakonima i obavezama koje proističu iz članstva u Interpolu.

Sve ostale konstatacije u vezi sa Sokovićem i policijskom operacijom „Balkanski ratnik“ proizvod su različitih subjekata u Crnoj Gori i van nje, isključivo u namjeri da taj događaj dobije političke i druge dimenzije”, objasnila je Ralević i poručila da se takva istraživanja kompetentno ne mogu sprovoditi korišćenjem tekstova raznih medija.

Bonus video: