Projekat Marine Abramović MACCO ideja milenijuma

Projekat MACCO, sa kojim se, pored radova Ilije Šoškića i Natalije Vujošević Crna Gora predstavllja na ovogodišnjem Bijenalu, zapravo je transformacija napuštene fabričke hale “Obod”.
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 14:03h

Neočekivano veliki broj zainteresovanih je željelo da prisustvuje otvaranju crnogorskog paviljona na 54. Bijenalu u Veneciji, a na predstavljanju projekta Marine Abramović MACCO, bili su prisutni najznačajnija imena svjetske umjetničke scene, kritičari i novinari eminentnih časopisa i magazina za likovnu umjetnost, kazala je “Vijestima” PR Ministarstva za kulturu Danica Nikolić.

Nadin Džonson, portparolka Marine Abramović je predstavila MACCO brojnoj publici, koja se prema riječima Nikolićeve smjenjivala i tokom otvaranja, ali i danas.

Otvaranju paviljona je prisustvovao i Robert Palmer direktor direktorata za kulturu Savjeta Evrope, koji je projekat Marine Abramović, odnosno prenamjenu napuštene fabričke hale u umjetnički prostor nazvao “milenijumskom idejom”, jer na svijetu postoji ogorman broj sličnih prostora koji bi se mogliu na isti način iskoristiti, kazala je Nikolić.

Projekat MACCO, sa kojim se, pored radova Ilije Šoškića i Natalije Vujošević Crna Gora predstavllja na ovogodišnjem Bijenalu, zapravo je transformacija napuštene fabričke hale “Obod” u prostor čiji bi jedan dio imao “umjetničku namjenu”, odnosno prostor za stvaranje djela i izvođenje performansa, dok bi drugi dio bio “ekonomski”, u kojem bi postojale male radionice, radnje i slično...Projekat Marine Abramović je zapravo ideja održivog razvoja, odnosno MACCO bi izdržavao sam sebe i samostalno funkcionisao, a preko njega bi se i Cetinje oživjelo.

Nikolić je kazala da je Crnogorski paviljon posjetio i veliki broj stranih investitora, poznatih mecena umjetnosti.

Crnogorski paviljon je otvorio predsjednik Filip Vujanović, koji je kazao da je vrijednost Bijenala u Veneciji. najznačajnije promocije savremene umjetnosti u svijetu, pokrenulo i stvaraoce -umjetnike, kritičare, kustose, komesare, ali i institucije - ministarstva, državne organe, ustanove “jednom riječju sve koji čine bogatstvo umjetnosti cijeloga svijeta da osmisle svoje projekte, da saopšte svoje ideje, da kažu neku važnu istinu o svijetu u kojem živimo, a koja će nas obradovati i obogatiti”

On je kazao da je MACCO projektovan u sada napuštenoj fabrici frižidera “koja je kao proizvodni promašaj zamrznula razvojnu sudbinu prijestonog crnogorskog grada.

Ukupna promašenost indusrijskih ideja veliko prestoničko istorijsko bogatstvo Cetinja, u posleratnim decenijama upravo je produkovala u stanje zamrznutosti”, rekao je crnogorski predsjednik i dodao da se posljednje dvije decenije Crna Gora posvetila procesu odmrzavanja.

“ Ambicije i sposobnosti Marine Abramović poklopile su se sa ambicijama, željama i vizijama države Crne Gore, koja je upravo u instituciji MACCO – Cetinje do kraja prepoznala ogromne razvojne potencijale, uvažavajući polje kulture, ne samo kao područje simboličke društvene razmjene, što je njena tradicionalna funkcija, već i kao eminentno polje produktivnog ekonomskog života zajednice”, rekao je Vujanović na otvaranju.

Galerija

Bonus video: