Kritičari nijesu oduševljeni, ali Mamurluk 2 obara rekorde

Sa zaradom od 200 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja Mamurluk je postavio nove standarde za tzv. komedije namijenjene odraslima.
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 12:39h

Prvi Mamurluk (Hangover) je bio tolika senzacija, da ni drugi nije mogao proći loše. Uprkos tome što je priča slična - beba iz prvog dijela zamijenjena je majmunom, a, kako tvrde kritičari humor i glavne fore su reciklaža onih iz prvog dijela - film koji prati avanture trojice junaka u Bankoku obara rekorde u zaradi, od kako je krajem maja stigao u bioskope širom svijeta.

Sa zaradom od 200 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja Mamurluk je postavio nove standarde za tzv. komedije namijenjene odraslima.

Film reditelja Toda Filipsa, u kojem glume Bredli Kuper, Ed Helms, Džejmi Čang, Džastin Barta, Majk Tajson, Pol Đamati i Zak Galifijanakis, dobio je izuzetno loše kritike, ali je uprkos tome uspio da privuče publiku.

Kritičar Guardiana filmu je dao jednu zvjezdicu i nazvao ga “razočaravajuće otužnim iskustvom”.

Bez obzira na upozorenja filmskih kritičara, nastavak priče o nezaboravnoj momačkoj večeri u Las Vegasu, u konkurenciji da pomete i ljetne hitove poput akcija Transformers 3, adaptacije stripa X-Men: First Class, te posljednjeg filma o Hariju poteru.

Ipak, Edvard Epstajn, autor bloga Hollywood Economist, smatra da je veliki uspjeh Mamurluka 2, zapravo anomalija.

“Postoji puno komedija za odrasle baziranih na gadljivim i šokantnim scenama, koji na početku mogu da ostvare pristojnu zaradu, ali industrija se i dalje vrti oko akcionih pustolovina poput Transformersa ili Pirata sa Kariba, koji se oslanjaju na prodaju dodatnih proizvoda vezanih za film.

Propratna roba uz Mamurluka mogu biti eventualno majice. Zanimljiviji je uspjeh još jedne komedije - Midnight in Paris Vudija Alena, koji je uprkos niskim očekivanjima ostvario izuzetan uspjeh i postao najprofitabilniji film tog reditelja u posljednjih nekoliko godina”, tvrdi Epstein.

Prvi dio filma o muškarcima koji se loše ponašaju, snimljen 2009,i postao je veliki hit osvojivši Zlatni globus za najbolju komediju. Ukupno je zaradio više od 450 miliona dolara, a od nastavka se očekuje više.

Treći u Amsterdamu? Dok akteri filma trljaju ruke, javnost spekuliše o mogućoj lokaciji za snimanje trećeg dijela, koji bi, kako je ranije izjavio reditelj Filips trebalo da bude posljednji. Warner Bros je već potpisao ugovor sa scenaristom Kregom Mejzinom, koji je sa Skotom Armstrongom napisao Mamurluk 2, a prema svjetskim medijima radnja bi ovoga puta mogla biti smještena u Amsterdamu.

"Ako se govori o najluđim gradovima na svijetu, to bi morali biti Las Vegas, Bangkok i Amsterdam", kažao je Džejmi Čang za The Hollywood Reporter. Dastin Barta se slaže: “Mamurluk u Amsterdamu bi bio drugačiji. To bi bilo zabavno. A Zak je vjerovatno već tamo”.

Bonus video: