Umjesto Frica i Darka Šarića nove kriminalne grupe iz Kotora

U Kotoru je došlo pregrupisavanja snaga i formiranja još jedne narko grupe, čiji je organizator Kotoranin, od ranije ne toliko poznat policiji
697 pregleda 0 komentar(a)
Šverc kokaina, Foto: Arhiva Vijesti
Šverc kokaina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.06.2011. 08:12h

Poslije međunarodne policijske hajke na narkoćelije, koje je prema optužnicama u nekoliko zemalja predvodio Pljevljak Darko Šarić, ali i nakon ubistva njegovog saradnika Dragana Dudića zvanog Fric iz Kotora, ova grupa je izgubila uporište u tom gradu.

Upućeni tvrde da su tu i ranije poljuljanu njihovu poziciju, preuzeli drugi. Spekulacije iz bezbjednosnih krugova vode do grupe, koja se i u Šarićevo i Dudićevo doba bavila krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike, a njihov odnos pratilo je nekoliko krvavih obračuna u posljednje tri godine.

Sada, tvrdi više izvora “Vijesti”, došlo je do pregrupisavanja snaga i formiranja još jedne narko grupe, čiji je organizator Kotoranin, od ranije ne toliko poznat policiji.

Ove dvije grupe i jesu i nijesu u konkurentskom odnosu, jer je opseg njihovog djelovanja uglavnom baziran ka inostranom narkotržištu, a rodni Kotor nije markiran kao pogodna tranzitna destinacija na njihovim nakrotrasama.

Postoje fluidne mreže pojedinaca

Rukovodilac kotorske Ispostave policije Zoran Brđanin tvrdi da u tom gradu ne postoje organizovane kriminale grupe sa strogim pravilima unutrašnje organizacije i hijerarhije, solidarnosti i anonimnosti članova.

“Postoje pojedinci, odnosno nestrukturirane grupe koje predstavljaju fluidne mreže pojedinaca i koje funkcionišu po principima situacione uslovljenosti, uzajamne solidarnosti, a često i privremenog trajanja.

Zajedničko im je da imaju neposredne ili posredne veze ili pripadnost i zajedničku kriminalnu djelatnost sa kriminalnim grupama u regionu i šire”, objasnio je on i dodao da im je zajednička karateristika da su okruženi mrežom pojedinaca sa posebnim vještinama - pomorcima, koji su angažovani u međunarodnom krijumčarenju kokaina iz zemalja Južne Amerike prema Evropi, najvećim dijelom prema evropskim lukama na obalama Atlantika, Sredozemnog mora, ali i Jadranskog mora.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: