kazne za nepristojne

Iz RTV Atlas demantuju da u toj kući vlada mobing nad zaposlenima

Prema Kodeksu pravila poslovnog ponašanja zaposlenih u RTV Atlas, ženama je određeno da nose garderobu koja odaje utisak poslovnosti.
64 pregleda 0 komentar(a)
atlas tv, Foto: Facebook
atlas tv, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.06.2011. 20:02h

Portparol Radio-televizije Atlas Sanja Ilić, koja je podnijela tužbu protiv te medijske kuće zbog mobinga, u ovoj kalendarskoj godini, dvije trećine vremena odsustvovala je sa posla, zbog narušenog zdravstvenog stanja, kao i po osnovu korištenja prava na godišnji odmor.

To je "Vijestima" saopšteno iz pravne službe RTV Atlas, kao i da je Ilić u toku prethodne godine, "provela na radu ukupno pet mjeseci, bez vidljivog kontinuiteta".

Ilić je sudskim putem tražila obeštećenje od 20.000 eura tvrdeći da je bila primorana da se oblači suprotno svom pristojnom kodeksu oblačenja i da je nad njom vršen mobing od povratka s odmora tokom ljeta 2009.

Tvrdi i da joj je onemogućeno pravo na rad. Prethodno su RTV Atlas tužile tri voditeljke ukinute emisije "Glamur Noar" tražeći obeštećenje od ukupno 75.000 eura.

“Nije dozvoljeno nošenje prozirne odjeće, nošenje majica na bretele, krathih majica koje otkrivaju stomak, dubokih i nepristojnih dekoltea, nošenje šortseva, nošenje papuča sa otvorenim prstima"

"Vijestima" je dat na na uvid Kodeks pravila poslovnog ponašanja zaposlenih u RTV Atlas za koji navode da je donijet 2009.

U dokumentu su data pravila odijevanja za muškarce, žene i univerzalna pravila, komunikacija među zaposlenima, zatim komunikacija sa strankama, da su informacije o poslovanju kuće povjerljive i mogu ih dati osobe zadužene za to kao i pravila o radnom vremenu i odsustvovanju s posla.

U dokumentu se navodi kako "uredan izgled i odjeća pozitivno utiču na cjelokupnu sliku o firmi".

Muškarci ne mogu da dolaze na posao u bermudama, papučama, šortsevima i preporučuju im se nošenje sakoa i pantalona, majica i košulja umjerenih modela i dezena.

Predviđene su sankcije u vidu usmene opomene za prvi takav prekršaj, pisane opomene za drugi i kao posljednja mjera, kazna od 10 odsto od plate.

Prema istom dokumentu, da ne bi snosile sankcije, ženama je određeno da nose garderobu koja odaje utisak poslovnosti.

“Nije dozvoljeno nošenje prozirne odjeće, nošenje majica na bretele, krathih majica koje otkrivaju stomak, dubokih i nepristojnih dekoltea, nošenje šortseva, nošenje papuča sa otvorenim prstima. A preporučuje se nošenje sakoa i pantalona, suknji ili odgovarajuće majice i košulje umjerenih modela i dezena, kao i da bi obuća trebalo da prati takav stil odijevanja.

Zatim se taksativno navodi da muškarci ne mogu da dolaze na posao u bermudama, papučama, šortsevima i preporučuju im se nošenje sakoa i pantalona, majica i košulja umjerenih modela i dezena.