Budvanska rivijera treći put u Ligi šampiona

Osim Budvanske rivijere, “vajld kard” dobili su i bugarski CSKA iz Sofije, njemački Unterhahing i rumunski Zalau.
0 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Vesko Belojević
Budvanska rivijera, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.06.2012. 22:25h

Treći put u svojoj istoriji, odbojkaški klub Budvanska rivijera igraće u Ligi šampiona – iz Evropske odbojkaške konfederacije, naime, danas je stigla vijest da su Budvani dobili “vajld kard” i priliku da i iduće sezone igraju u odbojkaškoj eliti Evrope.

Osim Budvanske rivijere, “vajld kard” dobili su i bugarski CSKA iz Sofije, njemački Unterhahing i rumunski Zalau.

Budvani su prošle sezone, podsjećanja radi, ostvarili najveći uspjeh u istoriji crnogorske odbojke plasmanom u drugu rundu LŠ, gdje ih je zaustavio belgijski Noliko. Godinu dana prije toga, Rivijera je završila takmičenje u grupi…

"Očekivali smo takav epilog zbog rezultata u prošloj sezoni. Ostavili smo dobar utisak, ušli smo u drugu fazu, pa smo samo čekali zvanični document kao potvrdu da ćemo ponovo igrati u Ligi šampiona. O ove vijesti nam je zavisio koncept za iduću sezonu, tako da ćemo sada sjesti, napraviti sastanak i krenuti u posao pravljenja ekipe", kaže za “Vijesti” Miloš Marović, predsjednik Budvanske rivijere.

Ugovori sa Budvanima istekli su tehničaru Petkoviću, srednjim blokerima Markoviću, Jurišiću, primačima servisa Šafranoviču i Radunoviću, korektoru Renovici, te liberu Škorcu. Iako je imao još dvije godine ugovora sa Budvanima, Čupković je dogovorio dvogodišnju saradnju sa prvakom Poljske, Belhatovim, dok je istekla pozajmica Kubancu Poeju, koji se vratio u Romu, ali je ponovo u pregovorima sa Budvanima. Najzad, ugovor je istekao i treneru Veselinu Vukoviću.

"Sa Vukovićem smo imali neke preliminarne razgovore, ali još uvijek nijesmo ništa konačno dogovorili. Meni se čini da su veće šanse da ostane i dalje naš trener, ali ne želim ništa da prejudiciram. Što se igračkog kadra tiče, još ništa nije izvjesno. Nijedan igrač koji je bio kod nas prošle sezone nije otišao nigdje drugo. Najmanje su šanse da Čupković ostane, dok je za ostale sve otvoreno. Sa svakom od tih igrača smo u nekim preliminarnim razgovorima. Sa Kubancem Poejom smo blizu dogovora, što je za nas najznačajnije u ovom trenutku. Razgovaramo sa Markovićem, Jurišićem, Škorcom, a svakako će biti novih imena, najvjerovatnije na mjestu tehničara".

"Do sada su svi razgovori išli sporijim tempom, jer smo čekali zvaničnu potvrdu CEV-a, pa ćemo sada krenuti ofanzivnije u pregovore. Iako još uvijek ne znamo rivale u grupi, mi ćemo se, svakako, boriti za prolaz u drugu fazu. Prošle sezone smo pokazali da to možemo i sa skromnim budžetom, uz dobar menadžment i dobar izbor igrača, pa ćemo i u predstojećoj sezoni imati slične ambicije", dodao je Marović.

Među 24 tima iz 16 zemalja koji će iduće sezone igrati u LŠ su i tri debitanta – belgijski Lenik, u kojem igra bivši igrač Budućnosti Dejan Radić, i koji je iza sebe u prvenstvu ostavio Roselar, zatim pobjednik ruskog Kupa Lokomotiva iz Novosibirska i prvak Srbije, Partizan, u čijim redovima igra crnogorski reprezentativac Aleksandar Minić, kao i bivši dugogodišnji član Budućnosti Ivan Steljić.

Italija će jedina imati tri predstavnika u LŠ. Pored trostrukog uzastopnog šampiona Evrope, Trentina, nastupiće još Kuneo i Lube. Po dva predstavnika imaće Belgija (Noliko, Lenik), Francuska (Poatje, Tur), Rusija (Lokomotiva, Zenit), Poljska (Belhatov, Zaksa) i Turska (Fenerbahče, Akraš), dok će po jednog predstavnika imati Austrija (Hipo Tirol), Češka (Češke Budejovice), Španija (Kaj Teruel), Njemačka (Fridrihshafen), Grčka (Iraklis) i Slovenija (Bled).

Ovogodišnja Liga šampiona startuje 18. oktobra.

Samo još Budućnost u Evropi

Osim Budvanske rivijere, crnogorsku klupsku odbojku na evropskoj sceni u predstojećoj sezoni predstavljaće još jedino Budućnost, koja će nastupiti u Kupu CEV.

Preostala dva mjesta u Čelendž kupu u muškoj, i jedno u ženskoj konkurenciji nijesu popunjena, jer nije bilo zainteresovanih klubova za nastupu u Evropi, uključujući i šampiona u ženskoj konkurenciji, Galeba, ali i Luke Bar i Budućnosti, kojima je bilo ponuđeno mjesto Galeba.

Bonus video: