Film Čarlija Čaplina kupljen za tri a može se prodati za 100 hiljada funti

Vjeruje se da se radi o propagandnom filmu snimljenom radi podizanja morala britanskih vojnika, naveo je Dejli mejl.
137 pregleda 0 komentar(a)
Čarli Čaplin, Foto: Worldpeople.lk
Čarli Čaplin, Foto: Worldpeople.lk
Ažurirano: 01.06.2011. 12:22h

Rijedak primjerak nijemog filma Čarlija Čaplina, kupljen za nešto više od tri funte, mogao bi da postigne cijenu od 100.000 funti na aukciji krajem juna u Londonu, prenose britanski mediji.Vjeruje se da je kopija filma "Zepped" jedina očuvana i da se radi o jednom od najranijih filmova sa specijalnim efektima.Kolekcionar Mores Park kupio je filmsku traku 2009. na sajtu iBej zato što mu se dopala kutija u kojoj se ona nalazila.Film iz 1916. traje sedam minuta i prikazuje Čaplina kako obara njemački cepelin nad Londonom.

Vjeruje se da se radi o propagandnom filmu snimljenom radi podizanja morala britanskih vojnika, naveo je Dejli mejl.U Prvom svjetskom ratu, cepelini su korišćeni u bombardovanju Engleske i Francuske."Film je enigma. Ostavlja toliko pitanja bez odgovora", rekao je Park a prenosi Bi-Bi-Si.Britanski odbor za klasifikaciju filmova je u pratećim dokumentima iz 1917. naveo da je film dobio dozvolu za izvoz.

Moguće je da je bio namijenjen britanskim vojnicima stacioniranim u Egiptu.Aukcija je zakazana za 29. jun u aukcijskoj kući Bonam u Londonu.

Bonus video: