Tužila RTV Atlas jer su je tjerali da nosi dekolte i mini suknje

Prethodno su zbog mobinga tu medijsku kuću tužile voditeljke ukinute emisije “Glamur noar”
337 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 10:42h

Portparolka Radio Televizije Atlas Sonja Ilić tužila je tu medijsku kuću zbog šikaniranja, smanjivanja plate, prinudnog potpisivanja aneksa ugovora o radu, duševnih bolova i povrede prava ličnosti i traži obeštećenje od 20.000 eura.

Kao glavne aktere neprofesionalnog ponašanja prema njoj Ilić je označila izvršnu direktoricu Tatjanu Obradović i “desnu ruku vlasnika” Melihu Ramusović.

U tužbi, koju zastupa advokat Vladan Bojić, se navodi kako je Ilić, diplomirani politikolog za novinarstvo i komunikologiju radila najprije na promociji programa kuće u kojoj je zaposlena.

Proces mobinga obiluje neprestanom ekstremnom šikanom, grubo i duboko nezakonito i nepošteno”, kaže se, između ostalog, u tužbi

Nakon dobrih rezultata po povratku sa godišnjeg odmora, tokom ljeta 2009, obaviještena je da prelazi na mjesto šefa kabineta izvršne direkcije ali ta odluka nije nikad zvanično dokumentovana, pa je po ugovoru iz 2008. i dalje zvanično ostala na fukciji PR-a RTV Atlas.

Kodeks oblačenja problem?

Tužbom se tvrdi kako su ovlašćene osobe RTV Atlas ubrzo zatim pokrenule sistematsku kampanju “najogoljenijeg mobiranja Ilićeve”, te da joj nikada nisu direktno saopšteni razlozi, uzroci i motivacija “ali joj je nesumnjivo dobro poznato da se u RTV Atlas, neprimjereno snažno forsira kodeks oblačenja koji potpuno odudara od njenog oblačenja, i po njenom sudu, od etički korektnog”.

Kada je Ilić, tvrdi advokat, počela da postavlja minimalne, uljudne i krajnje učtive radnopravne zahtjeve u skladu sa svojim visokim obrazovanjem, nastupio je nezamisliv galopirajući mobing

“In concreto, kodeks tužiteljičinog oblačenja nije bio u skladu s okorelim trendom (kodeksom oblačenja) tuženog i članica te grupacije ili već grupe, gdje se prećutno, ali vrlo brutalno jasno insistira na “konfekcijama” koje jako i prenaglašeno simbolišu i tipuju na sirov “izazov” te podrazumijeva - mnogo kraće suknje, mrežaste čarape i prenaglašene dekoltee.

Ilić je smatrala i bila u pogrešnom uvjerenju da ima pravo i da brani lični kodeks odjevanja, koji kada je riječ o funkciji PR-a, mora biti u granicama poslovne pristojnosti i odgovorne blage elegancije. I trebalo bi prvenstveno da simbolizuje i asocira na poslovnost kao preferencu nad seksizmom i seksističkim”, navodi se u tužbenom zahtjevu čije se usvajenje traži od suda kao i da presuda bude objavljena u medijima.

Psihološki pritisci

Kada je Ilić, tvrdi advokat, počela da postavlja minimalne, uljudne i krajnje učtive radnopravne zahtjeve u skladu sa svojim visokim obrazovanjem, nastupio je nezamisliv galopirajući mobing.

“Dvije godine Ilić provodi pod konstantnim psihološkim pritiscima i marginalizacijama njenih ljudskih i radnih prava a što je rezultiralo loše i po neno zdravlje, zbog preživljavanja psihološkog terora i neetičke komunikacije od strane poslodavca”, kaže se u tužbi. Dodaje se kako je takvo ponašanje poslodavca dovelo dovelo do stavljanja u poziciju bespomoćnosti i u stanje nemogućnosti da se odbrani.

“U takvom stanju je dovedena i permanentno držana pomoću konstantnih maltretirajućih mjera i aktivnosti nadređenih, prvenstvno Tatjane Obradović, ali i grupaciji poznate desne ruke, vlasnika Melihe Ramusović. Proces mobinga obiluje neprestanom ekstremnom šikanom, grubo i duboko nezakonito i nepošteno”, kaže se, između ostalog, u tužbi i dodaje kako je “rezultat očuvanja dostojanstva, profesionalnog ugleda i integriteta, imao za posljedicu dikriminaciju”.

Prethodno su zbog mobinga tu medijsku kuću tužile voditeljke ukinute emisije “Glamur noar”.

Bonus video: