Anton Stanaj ostaje u pritvoru

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnijelo je žalbu na odluku vijeća Specijalnog suda da prihvati Stanajevo jemstvo od 400.000 eura i da on bude pušten da se brani sa slobode do pravosnažnosti presude.
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 08:17h

“Anton Stanaj još je u pritvoru jer je Tužilaštvo za organizovani kriminal podnijelo žalbu na odluku vijeća Specijalnog suda da prihvati njegovo jemstvo od 400.000 eura i da on bude pušten da se brani sa slobode do pravosnažnosti presude”, izjavio je “Vijestima” njegov advokat Veljko Delibašić.

To znači da će Stanaj ostati u pritvoru dok Apelacioni sud u Beogradu ne odluči o žalbi. Delibašić je kazao da očekuje da se Apelacioni sud izjasni u narednih desetak dana, kao i da je optimista da će jemstvo biti prihvaćeno.

On je kazao da su ponudili da plate jemstvo samo u novcu, iako se, kako je rekao, u Srbiji često dešava da se ponudi jemstvo i u nekretninama. Prema njegovim riječima, jemstvo koje je ponudio Stanaj nije ni približno najviše koje je do sada ponuđeno, jer je bilo slučajeva gdje se nudilo i do 1,2 miliona eura. Dešavalo se da sud, objasnio je Delibašić, ne prihvati ni tako visoka jemstva, a bilo je i slučajeva kada su i značajno manja prihvaćena i osuđenici se branili sa slobode.

Sud je Stanaja i svih 27 optuženih proglasio krivim za krijumčarenje cigareta i pomaganje u krijumčarenju, a Stanaj i 14 optuženih osuđeni su i za zločinačko udruživanje i njima su određene novčane kazne od 100.000 do 10 miliona dinara. Osim što su osuđeni na zatvorske i novčane kazne, istovremeno će zbog šverca cigareta morati da vrate i imovinsku dobit od 930 miliona dinara.

Sud je utvrdio da je državljanin Crne Gore Anton Stanaj organizovao kriminalnu grupu koja je od februara 2006. do 13. septembra 2007. godine krijumčarila cigarete koristeći poslovne veze njegovog podgoričkog preduzeća „Rokšped”, koje je bilo jedini ovlašćeni uvoznik cigareta u Crnoj Gori.

Iz Tužilaštva za organizovani krimial je saopšteno da će odlučiti o da li će se žaliti na presudu kada je dobiju. “Što se tiče novčanih kazni, mi smo zadovoljni jer je Stanaju izrečena najveća moguća po zakonu od 10.000.000 dinara”, rečeno je u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Presuda Stanaju je prva presuda za šverc cigaretama u Srbiji.

Bonus video: