Odloženo suđenje Zorici Klikovac optuženoj za prevaru i utaju poreza

Prema optužnici, Klikovac se tereti da je, kao osnivač “Atlantis Monta” oštetila državu za oko tri miliona eura. ODLOŽENO SUĐENJE ZORICI KLIKOVAC, OPTUŽENOJ ZBOG PREVARE I
94 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud, Foto: Arhiva Vijesti
Osnovni sud, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2011. 20:53h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Suzana Mugoša odložila je suđenje Zorici Klikovac (50) optuženoj za prevaru i utaju poreza jer se ona trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru u Beogradu.

Suđenje je odgođeno kako bi se sačekalo njeno izručenje crnogorskim pravosudnim organima. Datum izručenja još nije poznat.

Sudija Mugoša je prije dva dana dostavila dokumentaciju i spise predmeta Ministarstvu pravde, koji bi na osnovu toga trebalo svojim kolegama iz Srbije da dostave zahtjev za njeno izručenje.

Klikovac je uhapšena na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao Nacionalni centralni biro Interpola u Podgorici.

Prema optužnici Osnovnog državnog tužilaštva, ona se kao osnivač “Atlantis Monta” tereti da je oštetila državu za oko tri miliona eura.

U krivičnoj prijavi, koja je podnijeta osnovnom državnom tužiocu u novembru 2010. godine, majka i kćerka Sandra Klikovac, Stanko Kojičić (55) i Slavica Marković (45) terete se za utaju poreza i doprinosa, dok se Mirko Radović (59) sumnjiči da im je pomagao u vršenju tog krivičnog djela.

U prijavi protiv "Atlantis Monta" i "Sim faktora", sumnja se da su oštetili državni budžet za ukupno 3,7 miliona eura. Sumnja se da je "Atlantis Mont", u toku 2007. i 2008. godine, utajio porez tako što je u knjigovodstvu prikazivao fiktivne ulazne fakture dobavljača "Hoze" sa Cetinja, "Senamont" iz Podgorice i "Picolo" iz Kolašina, na osnovu kojih je obračunavao ulazni PDV-a sa pravom na odbitak u ukupnom iznosu od 1.813.244 eura.

Navodno je nakon toga neposnovano povećala svoje poslovne rashode u ukupnom iznosu od 12.479.312 eura i na taj način izbjegla obračun i plaćanje poreza na dobit od 1.123.138 eura. Ovakim načinom poslovanja “Atlantis Mont“ je, sumnja se, oštetio budžet Crne Gore za ukupan iznos od 2.936.382 eura.

Firma „Atlantis Mont" je navodno 2008. godine sa svog računa, na ime zajma i po osnovu plaćanja obaveza prema firmi ,,MS gradnja" iz Budve, neosnovano isplatila osnivaču te firme 1.350.643 eura i, shodno Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, Kalezić je omogućila utaju poreza na dohodak fizičkih lica od 224.323 eura.

Sumnja se da je „Atlantis Mont" u toku 2008. i 2009. godine izbjegao obračun i plaćanje PDV-a na avanse građana od 2.640.350 za prodate stanove u stambeno-poslovom objektu na lokaciji DUP Novi grad u Podgorici i na taj način oštetio budžet države u iznosu od 383.647 eura.

Bonus video: