U Bolonji nađen kostur za koji se vjeruje da pripada Mona Lizi

Antropolog sa Univerziteta Bolonja kazao je da je nađeni kostur, sudeći prema prvim pregledima lobanje i karlice, vjerovatno žena.
0 komentar(a)
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Mona Liza, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 31.05.2011. 16:21h

U potrazi za ostacima Da Vinčijeve Mona Lize arheolozi sa Univerziteta Bolonja su otkrili kostur koji bi mogao da pripada tajanstvenoj ženi, prenio je Discovery News.

Kostur je iskopan u samostanu u Firenci, gdje su istraživači u potrazi za ostacima Lize Gerardini Del Đokondo, žene za koju se vjeruje da je model čuvene Da Vinčijeve slike, i za koju se nagađa u kakvoj je vezi sa umjetnikom - da li je bila njegova majka, da li je iz plemičke porodice, je li možda bila prostitutka...

Većina naučnika danas vjeruje da je Liza Gerardini porijeklom iz jedne manje plemićke porodice, da je bila udata za trgovca Frančeska di Bartlomea di Zanobi del Đakondo, te da je on naručio njen portret kako bi proslavili rođenje djeteta.

Antropolog sa Univerziteta Bolonja kazao je da je nađeni kostur, sudeći prema prvim pregledima lobanje i karlice, vjerovatno žena.

On, međutim, navodi da je više studija potrebno kako bi se utvrdilo je li kostur ženski, a kamoli da li je živio i umro u isto vrijeme kao i Liza Gerardini Del Đokondo.

Istraživači su prije nekoliko godina na osnovu istorijskih zapisa došli do zaključka da je Liza posljednje dvije godine svog života (do 1542. godine) provela u samostanu St. Ursula u Firenci i da je upravo tu i pokopana.

Iskopavanje kostura će se nastaviti i ako kosti pripadaju ženi i iz tog su perioda.

Arheolozi će izvući DNK iz kostura i uporediti ga sa ostacima Lizine djece, pokopanih u posebnom grobu. Istraživači se takođe nadaju da će rekonstruisati njeno lice, te ga uporediti sa onim na slici Mona Lize.

Ipak, neki naučnici su skeptični prema valjanosti projekta jer smatraju da je rekonstrukcija lica nepouzdana umjetnost. Takođe, mnogi misle da čak i ako se identifikuje Liza Gerardini Del Đokondo da se teško može naći veza između nje i Mona Lize.

Bonus video: