Kamera je snimila svađu prije ubistva Aleksandra Pejanovića

Grimase, koje se naziru na snimku žrtve i ubice, ukazuju da je neposredno prije kobnog momenta došlo do žustre rasprave
376 pregleda 0 komentar(a)
Ubistvo, Saša Pejanović, Foto: Savo Prelević
Ubistvo, Saša Pejanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2011. 07:25h

Motiv ubistva Aleksandra Pejanovića, bivšeg bokera i specijalca, prema riječima više izvora bliskih istrazi, bila je netrpeljivost, koja je u posljednje vrijeme tinjala između žrtve i ubice. Konflikt se posljednjih dana razbuktavao, a jučerašnji susret bio je fatalan.

Bivši bokser Pejanović, koji je posljednjih godina tužio pripadnike policije zbog torture koju je doživio u betonjerci podgoričke Područne jedinice, nakon što je uhapšen zbog učestvovanja u neredima ispred zgrade Skupštine kada su crnogorske vlasti priznale nezavisnost Kosova, juče je sjedio u bašti “Lida” sa dvojicom drugova.

Bulatović je prišao njegovom stolu i krenula je lavina uvreda sa obje strane, koja je trajala 30-tak sekundi. Bulatović je onda izvadio službeni pištolj “glok” kalibra 9 mm i ispalio hitac koji je ubio Pejanovića.

Kamera snimila zločin

Tragičnu scenu zabilježila je kamera obližnjeg kafea “Moderato”, čiji snimak su nešto kasnije, tokom uviđaja ubistva, izuzeli inspektori za krvne i seksualne delikte.

Grimase, koje se naziru na licima žrtve i ubice, ukazuju da je neposredno prije kobnog momenta došlo do žustre rasprave

“Uzet je snimak sa video nadzora susjednog lokala 'Moderato', čiji je ugao snimio događaj u bašti gdje je došlo do upotrebe vatrenog oružja”, kazao je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Radomir Ivanović, koji je zajedno sa zamjenicom višeg državnog tužioca Lepom Medenicom pregledao video zapis, koji im je dostavila policija.

Ivanović i Medenica su, zajedno sa policijskim timom inspektora i forenzičara koji je predvodio šef podgoričke Ekspoziture za krvne delikte Ekan Jasavić, obavili višesatni uviđaj na mjestu ubistva, gdje su porušene stolove i stolice i Pejanovićevu prolivenu krv nijeme od bola posmatrale njegove majka i sestra.

Grimase, koje se naziru na licima žrtve i ubice, ukazuju da je neposredno prije kobnog momenta došlo do žustre rasprave. Ovu verziju policijske rekonstrukcije ubistva potvrđuje zaplijenjeni video snimak na kojem se jasno vidi trenutak kada je Bulatović prišao Pejanoviću, koji je sjedio za stolom i obratio mu se.

Pejanoviću nije bilo spasa, izdahnuo je prije nego što je u 14.35 unijet u salu za reanimaciju

“Pejanović onda ustaje i počinje kratka prepirka. Bulatović je onda pljunuo Pejanovića u lice, a ovaj mu uzvratio na isti način. Inspektor potom uzrujano vadi pištolj i puca, Pejanović pada na pod”, jedan od sagovornika iz policije prepričao je “Vijestima” dramatične kadrove teške tragedije.

Ipak, pored dvojice Pejanovićevih drugova, Bulatović ga prihvata u naručje, a onda ga u nesvjesnom stanju zajedno unose u vozilo i odvode u Urgentni blok Kliničkog centra.

Međutim, Pejanoviću nije bilo spasa, izdahnuo je prije nego što je u 14.35 unijet u salu za reanimaciju.

To je potvrdila i portparolka KC-a Gorica Soković, koja je “Vijestima” saopštila da je Pejanović doveden bez znakova života. “I pored preduzetih mjera reanimacije, ljekari su konstatovali smrt u 14.55 časova”, navela je ona.

Priznao zločin i predao pištolj

Dok su ljekari pokušavali da ožive Pejanovića u holu Urgentnog bloka Bulatović se predao kolegama u uniformi - priznao je zločin i predao im pištolj.

Beživotno tijelo Pejanovića je, po nalogu sudije Ivanovića, upućeno na obdukciju

U pratnji nekoliko policajaca on je onda odveden vozilom nekoliko stotina metara dalje, do zgrade Područne jedinice Podgorica, gdje mu je određen pritvor do 48-sati.

“Bulatović je u šoku i nije mogao da razgovara sa inspektorima”, kazao je sagovornik “Vijesti”, nakon što su inspektori osumnjičenog pokušali da ispitaju.

Iz policije najavljuju da će Bulatović iznijeti svoju verziju mučne tragedije, te da će najvjerovatnije biti priveden u podgorički Viši sud.

Inspektori su u policijskim prostorijama uzeli izjave od dvojice Pejanovićevih drugova, ali i od konobara “Lida” i nekoliko drugih svjedoka, koji su se u trenutku ubistva zatekli u blizini.

Beživotno tijelo Pejanovića je, po nalogu sudije Ivanovića, upućeno na obdukciju, na Odjeljenje za sudsku patologiju KC-a.

Advokat: Saša nije bio u sukobu sa ubicom

Advokat Dalibor Kavarić, koji je od oktobra 2008. godine punomoćnik i branilac stradalog Pejanovića, kazao je “Vijestima” da je bio upućen u gotovo sve detalje njegovog života.

Istražni sudija Nebojša Golubović zakazao je saslušanje za 8. i 14. jun protiv NN izvršilaca i dvojice policajaca zbog Pejanovićevog prebijanja

“Iako su neki mediji objavili da je prethodnih dana Saša bio u sukobu sa policajcem Bulatovićem, koji je osumnjičen da ga je ubio, to negiram iz više razloga. Nije tačno da su se Pejanović i Bulatović svađali i tukli i da je tim povodom policija intervenisala.

Da se to desilo ja bih sigurno za to znao, jer je Saša meni govoro sve detalje iz života, pa čak i neke privatne probleme koji nemaju veze sa sudom i policijom. Govorio bi mi i najmanje sitnice iz svog privatnog života, čak i kada mu isključe električnu energiju on bi me o tome obavještavao.

Zbog toga sumnjam da je bilo ličnog sukoba sa policajcem Bulatovićem, koji živi na prvom spratu u istoj zgradi kao i Saša Pejanović”, kazao je Kavarić. On je podsjetio da je za naredni mjesec planirana istraga protiv policajaca zbog prebijanja Pejanovića, te da je već zakazano saslušanje u Osnovnom sudu u Podgorici.

Istražni sudija Nebojša Golubović zakazao je saslušanje za 8. i 14. jun protiv NN izvršilaca i dvojice policajaca zbog njegovog prebijanja. To su dva nova postupka i odnose se na pretkrivični postupak.

Pejanović je 23. septembra prošle godine stigao na podgorički aerodrom, odakle je odmah transportovan u policiju

Za 8. jun bila je planirana istraga protiv NN izvršilaca, dok je za 14. jun zakazano saslušanje policajaca Dušana Raičevića i Ratka Rondovića, koji su odbili da obezbijede ljekarsku pomoć Pejanoviću dok se nalazio u policijskom pritvoru u oktobru 2008. godine, kao i da su naredili stražarima na vratima u policijskom pritvoru da se sklone, jer je to naređenje “odozgo”.

Oni su osumnjičeni da nijesu prijavili da je bilo koje lice prebijeno u njihovoj smjeni i dozvolili su da se falsifikuje zapisnik o njegovom zadržavanju”, izjavio je advokat Kavarić. On je dodao da istragu u oba slučaja može nastaviti porodica pokojnog Saše Pejanovića.

Žalio se da mu je ugrožena sigurnost

Pejanović je nakon hapšenja 2008. godine više puta tvrdio da mu je bezbjednost u Crnoj Gori ugrožena i jedno vrijeme je živio u Beogradu. Za njim su tada bile raspisane dvije potjernice. On je 23. septembra prošle godine stigao na podgorički aerodrom, odakle je odmah transportovan u policiju.

"Ne postoje nikakve čvrste garancije za Pejanovićevu bezbjednost"

On se tada pojavio kako bi svjedočio u postpuku koji se protiv njega i sad vodi u podgoričkom Osnovnom sudu zbog izazivanja nereda i remećenja javnog reda i mira, kao i napada na policajca tokom protestnog mitinga. On je više puta iz Beograda slao poruke i davao izjave da bi se vratio kada bi mu garantovali bezbjednost.

"Ne postoje nikakve čvrste garancije za Pejanovićevu bezbjednost, ali se nadam da su se stvari u protekle dvije godine u podgoričkoj policiji promijenile nabolje. Nažalost osobe koje su ga pretukle u betonjerci još uvijek rade u policiji, a tužilaštvo nema snage da preduzme procesne radnje, pravdajući se time da su se dva puta obraćali Upravi policije, ali da nijesu dobili odgovor", kazao je tada Kavarić. M.Đ.

Bonus video: