U akciji "Šah mat" uhapšena državljanka Srbije Isidora Janković

Crvene centralne međunarodne potjernice raspisane za crnogorskim državljanima Lukom Đurovićem, Goranom Kneževićem, Vojislavom Milatovićem i Zdravkom Radonjićem.
377 pregleda 0 komentar(a)
zgrada Uprave policije, Foto: Arhiva Vijesti
zgrada Uprave policije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.05.2011. 17:08h

Crnogorska Uprava policije u nastavku međunarodne policijske saradnje u akciji "Šah mat", postupajući na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol Rim, uhapsila je državljanku Republike Srbije Isidoru Janković (36).

Janković je uhapšena na graničnom prelazu "Dračenovac", prilikom pokušaja da stupi na terotoriju Crne Gore.

"NCB Interpol Rim potražuje I.J. zbog sumnje da je učestvovala u organizovanoj kriminalnoj grupi, koja se povezuje sa krijumčarenjem i distribucijom velikih količina kokaina na području Italije i više drugih evropskih zemalja", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Italijanska policija je, kako se dodaje, za I.J. izdala međunarodnu potjernicu radi obezbjeđenja njenog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi pred nadležnim sudom u Bariju.

Osumnjičena će biti predata nadležnom istražnom sudiji, radi daljeg postupka i određivanja ekstradicionog pritvora.

Iz Uprave policije podsjetili su i na hapšenje i izručenje Duška Mićunovića (59) iz Beograda, od strane nadležnih crnogorskih organa Policiji Republike Italije, kojeg je NCB Interpol Rim potraživao zbog dovršetka krivičnog postupka koji se u toj zemlji vodi zbog krivičnih djela trgovina opojnom drogom i zločinačko udruživanje u kriminalnoj grupi razbijenoj policijskom akcijom "Šah mat".

"Takođe u Crnoj Gori uhapšen je i crnogorski državljanin Saša Subačev (49)", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Sud u Rimu potvrdio optužnicu protiv 30 osumnjičenih

Prema pisanju "Dana" sud u Rimu potvrdio je optužnicu protiv 30 osumnjičenih za šverc kokaina, a koji su otkriveni tokom policijske akcije "Šah mat".

Crvene centralne međunarodne potjernice zvanično su raspisane za četvoricom crnogorskih državljana koji su se našli na spisku tužilaštva - radi se o Luki Đuroviću, Goranu Kneževiću, Vojislavu Milatoviću i Zdravku Radonjiću, prenosi "Dan"

Do sada su uhapšeni svi oni koje italijanska policija sumnjiči za šverc, osim crnogorskih državljana, koji su po nalogu iz Italije potraživani i u Crnoj Gori, a njihove poslednje adrese bile su Podgorica, Bar i Nikšić.

Na spisku osumnjičenih su i italijanski državljani Roberto Kovielo, Paskva Faneli, Pjetro Ladađa, Đovani Montekazino, Đovani i Kozimo Naviglio, Getano Terlici, Dante, Zulo i Karlo Valseki.

Među osumnjičenima su i Hrvati Stjepan Bencec, koji živi u Rimu, i Goran Ćalov, sa prebivalištem u BiH, a nastanjen u Švedskoj.

Osumnjičeni su i Asim Samardžić iz Bosne i Trohez Patina iz Kolumbije, koji živi u Riminiju.

Značajne uloge u ovoj kriminalnoj grupi, kako navode italijanski mediji, imali su i srpski državljani Nenad Alijević, Srđan Arsić, Boban Đorđević, Isidora Janković, Gordana Stanivuković, Dušan Vranešević i Ana Živković. Na spisku se nalaze i Gazmend Elijazi, Enver Karaj i Muja Klevis.

U operaciji zaplijenjeno 10 kilograma čistog kokaina

Krajem januara prošle godine u velikoj policijskoj potjeri koja se odvijala na prostoru od Barija do Milana uhapšeno je tridesetak članova organizovane međunarodne kriminalne grupe.

U operaciji je zaplijenjeno deset kilograma čistog kokaina i dva miliona eura vrijedne imovine uhapšenih Italijana Kozima i Đovanija Navilja i Đovanija Montekazina.

Italijanska policija je raspisala naloge za hapšenje 37 osoba, a kasnije i potjernice preko Interpola. Na spisku traženih lica nalazio se Duško Mićunović, prenosi "Dan".

Postupajući po nalogu italijanske policije, u sklopu pomenute akcije, 30. januara prošle godinje u Baru je uhapšen i Saša Subačev (48), zbog sumnje da je pripadnik organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom kokaina.

On i još jedan broj lica se sumnjiče da su kao dio organizovane kriminalne grupe, specijalizovane za krijumčarenje kokaina, krivična djela počinili u periodu od januara 2005. do avgusta 2006. godine.

Međutim, Subačev je pušten na slobodu pošto protiv njega nije bilo nijednog dokaza da je učestvovao u ovom nezakonitom poslu. U međuvremenu italijansko tužilaštvo je poslalo Višem sudu u Podgorici nove dokaze, ali oni još čekaju na prevod.

Bonus video: