Filip Vujanović otvara crnogorski paviljon u Veneciji

Na crnogorskom paviljonu biće održana međunarodna prezentacija koncepta budućeg multimedijalnog centra MACCO .
104 pregleda 0 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Blic
Marina Abramović, Foto: Blic
Ažurirano: 01.06.2011. 09:43h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas će u Veneciji, u palati Malipiero, otvoriti crnogorski paviljon na 54. Bijenalu savremene umjetnosti.

Otvaranju paviljona i postavke Obod i bistre vode prisustvovaće ministar kulture Branislav Mićunović.

U crnogorskom paviljonu biće održana međunarodna prezentacija koncepta budućeg multimedijalnog centra MACCO (Marina Abramović Community Center Obod) Cetinje.

Prema riječima Marine Abramović, MACCO Cetinje je zamišljen kao sestrinska organizacija Marina Abramović Instituta za očuvanje umjetnosti performansa u Hadsonu.

Institut u Hadsonu zauzima više od 21 hiljade kvadratnih metara i njegov je glavni cilj da razvija i predstavlja umjetničke performanse dugog trajanja u oblastima plesa, pozorišta, muzike i filma.

Abramović smatra da će to biti jedinstven centar ove vrste na svijetu.

Vujanović će sjutra boraviti u Rimu, gdje će učestvovati na proslavi povodom obilježavanja 150-godišnjice proglašenja Ujedinjenja Italije.

Obod kao simbol (ne)stanja

Umjetnici koji će predstavljati Crnu Goru su Marina Abramović, Ilija Šoškić i Natalija Vujošević, a ovogodišnji selektori su istoričari umjetnosti Petar Ćuković i Svetlana Racanović, koji su osmislili postavku i katalag.

Koordinator projekta je Dragica Milić iz Ministarstva kulture Crne Gore. Pored kustosa, koji potpisuju i tekstove u luksuznom dvojezičnom katalogu (izdavač Centar savremene umjetnosti Crne Gore), tekst za katalog koji prati Crnogorski paviljon na najvećem Bijenalu savremene umjetnosti na svijetu, potpisje i svjetska zvijezda performansa, Marina Abramović.

Prezentacija na Bijenalu ima dva segmenta: radove Marine Abramović i crnogorskih umjetnika Ilije Šoškića i Natalije Vujošević

Prezentovanje Crne Gore na 54. Bijenalu u Veneciji pod nazivom “Obod i bistre vode” (The Fridge Factory and Clear Waters), u funkciji je međunarodne prezentacije koncepta budućeg internacionalnog multimedijalnog centra: “Marina Abramović Community Center Obod Cetinje”, koji će zauzimati prostor od 140.000m2 nekadašnje fabrike frižidera “Obod“ na Cetinju.

Prezentacija na Bijenalu ima dva segmenta: radove Marine Abramović i crnogorskih umjetnika Ilije Šoškića i Natalije Vujošević kao i multimedijalnu prezentaciju budućeg centra u vidu štampanog i elektronskog info materijala.

Centar produkcije prezentaci, distribucije

“U definisanju koncepta prezentacije za Bijenale, pošlo se od transfera funkcije nekada uspješnog jugoslovenskog preduzeća, fabrike frižidera 'Obod' na stanje pasivizacije uže i šire zajednice, odnosno, od toga kako je funkcija zamrzavanja postala sudbina ili usud ili 'velika metafora' višestrukog stanja zamrznutosti, hibernacije, bivanja-van-funkcije prije svega jednog grada u jednom vremenu.

“Stvaranje dijaloga s ovom generacijom može mi dati osjećaj za duh vremena u kojem živimo i održati me u dodiru sa stvarnošću"

Marina Abramović Community Center Obod Cetinje biće centar produkcije, prezentacije, distribucije i razvitka različitih umjetničkih formi: umjetnosti performansa i vizuelnih umjetnosti, teatra i plesa, muzike i opere, filma i videa, obrazovnih i ekoloških programa, arhitekture, nauke i novih tehnologija”, zapisali su u tekstu za katalog, kustosi Crnogorskog paviljona.

“Odlučila sam da koristim svoje ime, jer ga vidim kao međunarodno priznati brend u umjetnosti performansa. Takođe bih željela da povežem Marina Abramović Community Center Obod Cetinje sa MAI, Marina Abramović Institut u Hadsonu, Njujork”, kazala je Marina Abramović.

“Pošto se Cetinje ne nalazi u blizini mora, ono nije zadobilo toliku pažnju kao primorski gradovi Crne Gore. Ovaj kulturni centar bi mogao biti odlična prilika da se to promijeni, da posjetioci Crne Gore prepoznaju Cetinje kao istaknuto mjesto njihovih putovanja”, zapisala je umjetnica.

“Stvaranje dijaloga s ovom generacijom može mi dati osjećaj za duh vremena u kojem živimo i održati me u dodiru sa stvarnošću. Uvijek sam na to gledala kao na ravnopravnu razmjenu. U vrijeme kada sam započela svoje djelovanje kao performans umjetnik u bivšoj Jugoslaviji, niko nije ni smatrao da je to umjetnost.

Bilo je neophodno stvoriti potpuno novi jezik i novi sistem pravila. Preko 35 godina bilo je potrebno da bi se došlo do tačke s koje je bilo moguće stvoriti osnovu za transformaciju alternativne forme umjetnosti kao performansa u glavni tok umjetnosti”, rekla je Marina Abramović.

Vidimo se na liniji horizonta

Kako navodi Svetlana Racanović svaki od tri umjetnika u projektu “Bistre vode” - Marina Abramović, Ilija Šoškić, Natalija Vujošević i svaka od tri umjetničke intervencije dejstvuje kao uzajamno “štimovanje".

"Broj pet je inače osnova magičnog kvadrata, kojeg je Šoškić u nekoliko navrata uzimao kao simboličku podlogu za neke svoje ranije izvedene radove"

“Rad Natalije Vujošević 'Vidimo se na liniji horizonta' predstavlja višečulnu instalaciju: snimak prizora iz prirode, mlade trave koja se povija na vjetru; preplet četiri zvuka (zvuka razgovora, dječije igre, zveckanja suđa i muzike) i strujanje vazduha iz ventilatora instaliranih u prostoru u kome se rad događa”, zapisala je kustos Crnogorskog paviljona, Svetlana Racanović.

Video rad “Zigota” Ilije Šoškića, po riječima kustosa Petra Ćukovića, ponavlja “poliedričnu strukturu” nekih ranijih umjetnikovih radova.

“Video se sastoji iz pet kratkih djelova, snimljenih na odabranim lokacijama u Crnoj Gori. Broj pet je inače osnova magičnog kvadrata, kojeg je Šoškić u nekoliko navrata uzimao kao simboličku podlogu za neke svoje ranije izvedene radove, poput Tvoračkog vrtloga, instalacije-performansa u galeriji Sebastian u Dubrovniku, 1989, ili objekta SATOR, iz 1993, u Narodnom muzeju Crne Gore", zapisao je Ćuković.

Bonus video: