Kako da sačuvate vid

Naučna istraživanja su pokazala da konzumiranje povrća žute i zelene boje sprečava oštećenja makule izazvana starenjem. Namirnice bogate sumporom, cisteinom i lecitinom štite od katarakte.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 12:50h

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da očuvate "oštro oko" i dobar vid.

Hranite se zdravo

Da bi se sačuvao dobar vid i u zrelim godinama počnite da vodite računa o sebi na vrijeme. Vitamini A,C i E i minerali cink i bakar su od presudne važnosti za dobar vid. Antioksidanti, uključujući beta-karotin i lutein štite makulu (žutu mrlju) od oštećenja koja može izazvati sunce, prenosi Mondo.

Šta treba da jedete?

Tamnozeleno lisnato povrće, žumanca, žutu papriku, bundevu, šargarepu...

Naučna istraživanja su pokazala da konzumiranje povrća žute i zelene boje sprečava oštećenja makule izazvana starenjem. Namirnice bogate sumporom, cisteinom i lecitinom štite od katarakte. Odličan izbor su kapar, vlašac. U ishranu bi trebalo da uvrstite i borovnice, losos, skušu, bakalar i sardine, pošto sadrže nezasićene masne kiseline koje su, između ostalog, dobre i za oči.

Vježbajte oči

Ove jednostavne vježbe će vam pomoći da očuvate oči i vid u dobrom stanju. Trebalo bi da ih radite ujutru i uveče, ali i u toku dana, kad osjetite zamor očiju. Ako svakog dana budete vježbali, poboljšanje ćete osjetiti već posle mjesec dana.

"Ugrijte" oči. Zagrejte dlanove trljajući ih jedan o drugi, a zatim ih držite na očima pet sekundi. Ponovite tri puta.

"Kolutajte" očima. Počinete gledajući nagore, a zatim polako kružite pogledom deset puta u smeru kazaljke na satu i deset puta u suprotnom smeru.

Vježbajte fokus. Uzmite olovku, ispružite ruku i fokusirajte pogled. Zatim polako približavajte olovku licu održavajući fokus, a potom je vraćajte u prvobitan položaj. Ponovite ovo deset puta.

Masirajte područje oko očiju. Kružnim pokretima palčeva masirajte sljepoočinice. Napravite 20 pokreta u jednim i 20 u drugom smjeru. Isto ponovite i iznad obrva, a zatim i u korijenu nosa.

Odmorite se

Zabacite glavu, zatvorite oči i odmarajte se tri minuta.

Pokušajte da smanjite izloženost negativnim uticajima iz spoljašnje sredine. Izbjegavajte agresivno, prejako svijetlo, ako radite za računarom pravite pet minuta pauze na svakih pola sata, izbjegavajte zadimljene prostorije, nosite naočare za sunce i, možda najvažnije, ne dirajte oči prljavim rukama.

Kompjuter u današnje vrijeme ne možete da izbjegnete, ali možete da se pobrinete da ne dodirujete oči nakon vožnje gradskim prevozom na primer.

Bonus video: