Cetinjski koncept Marine Abramović na Venecijanskom bijenalu

Višenamjenski centar MACCO Cetinje će, osim kulturnih, razviti i privredne i uslužne djelatnosti
72 pregleda 0 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Thoughtcatalog.com
Marina Abramović, Foto: Thoughtcatalog.com
Ažurirano: 30.05.2011. 13:15h

Crnogorski paviljon na 54. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, čiji je cilj međunarodna prezentacija koncepta budućeg multimedijalnog centra MACCO Cetinje, biće otvoren 1. juna.

Iz ministarstva kulture je saopšteno da će predsjednik Filip Vujanović otvoriti crnogorski paviljon Obod i bistre vode, a tom činu prisustvovaće ministar kulture Branislav Mićunović i umjetnica Marina Abramović.

MACCO (Marina Abramović Community Center Obod) zauzimaće prostor od 140 hiljada metara kvadratnih nekadašnje fabrike frižidera Obod na Cetinju.

To će biti centar produkcije, prezentacije, distribucije i razvoja različitih umjetničkih formi, teatra i plesa, muzike i opere, filma i videa, obrazovnih i ekoloških programa, arhitekture, nauke i novih tehnologija.

Višenamjenski centar MACCO Cetinje će, osim kulturnih, razviti i privredne i uslužne djelatnosti koje bi trebalo da doprinesu reanimaciji fabričkog kompleksa Obod i revitalizaciji Cetinja u cjelini.

Abramović smatra da će to biti jedinstven centar ove vrste

Prema riječima Marine Abramović, MACCO Cetinje je zamišljen kao sestrinska organizacija Marina Abramović Instituta za očuvanje umjetnosti performansa u Hadsonu.

Institut u Hadsonu zauzima više od 21 hiljade kvadratnih metara i njegov je glavni cilj da razvija i predstavlja umjetničke performanse dugog trajanja u oblastima plesa, pozorišta, muzike i filma.

Abramović smatra da će to biti jedinstven centar ove vrste na svijetu.

Bonus video: